Във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. в предаването

...
Във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. в предаването
Коментари Харесай

Рашков, посмали!

Във връзка с негово изказване на 23.12.2021 година в предаването „ Преди всички “ на стратегия „ Хоризонт “ на Българско национално радио (БНР), на 04.01 Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, се яви в постройката на Софийска градска прокуратура (СГП) и беше разпитан в качеството на очевидец от наблюдаващ прокурор по делото.

Изказването му по БНР засягаше делото за изпиране на пари, предопределени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „ Хемус “, и гласеше: „ За мен не е загадка къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес следя реакциите на някои хора, които живо се интересуват, надали не чакат по ефира да кажа до каква степен сме стигнали, да подхващат едни дейности, евентуално едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде “.

След извършения разпит в качеството му на очевидец, заради многочислени медийни запитвания, Софийска градска прокуратура (СГП) уведоми за следното:

„ Министър Рашков беше постоянно свикан в качеството му на очевидец за две дати – 30.12.2021 година от 10:00 часа и 04.01.2022 година от 14:00 часа.

Разпитът се организира по общия ред като по искане на очевидеца Рашков не беше изработен видео- и звукозапис на същия.

 По време на разпита му в постройката на СГП през днешния ден Бойко Рашков в качеството си на очевидец не уточни никаква конкретика, в това число не уточни съответни лица и места, на които вероятно да са излъчени и/или укривани парични средства, предмет на следствие по делото. Свидетелят Бойко Рашков дефинира изявленията си пред БНР като „ политически “ и съобщи, че „ не могат да бъдат други “. ”

Вместо да резервира мълчние, тъй като се оказа, че министърът приказва ангро – за следващ път и по разнообразни тематики, след разпита Рашков побърза да изясни на чакашите го публицисти, че „ 30-40% от парите за „ Хемус ” са отивали за ГЕРБ ”. Той не пропусна да разкритикува и работата на прокуратурата, която съгласно него се занимава единствено със градежа на ЛОТ-5, само че не и с другите следствия, направени от Министерство на вътрешните работи.

" Заявих на прокурора, че не вярвам в прокуратурата и съм изцяло уверен, че в случай че кажа съответни обстоятелства, в случай че задълбоча напълно, тази цялата информация ще отиде до Борисов. Борисов нищо чудно в избран миг да стане цел на тази прокуратура ", сподели още вътрешният министър.

Съвсем разумно, след изказването му, от ГЕРБ обявиха, че ще заведат дело против него:  " За следващ път Бойко Рашков лъже и хвърля в публичното пространство обвинявания без да уточни доказателества за тях! Ето за какво ГЕРБ ще даде на съд Бойко Рашков. Нека потвърди изказванията си в съда или да понесе отговорност за лъжите си ", обявиха от партията.
Бойко Рашков е пионер в региона на недоказаните в следствие обвинявания.
През май предходната година разгласи, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС, допълвайки, че  е получил информация, съгласно която в ДАНС се унищожават материали.

Но два месеца по-късно, Софийска градска прокуратура (СГП) завърши следствието по формирано досъдебно произвеждане за осъществено закононарушение по член 339а, ал.1 от Наказателен кодекс – нелегално производство, потребление, пласиране или държане на особено техническо средство, предопределено за мълчешком събиране на информация. „ В резултат на извършеното следствие не са открити нарушавания, осъществени от чиновници на ДАНС, ГДБОП-МВР, Дирекция „ Вътрешна сигурност “ (ДВС) в Министерство на вътрешните работи, по отношение на процедурите по искане, разрешаване и използване на специфични разследващи средства, съхраняването им и унищожаването на информация, добита посредством тях. Не е открито потребление на СРС, предопределени за мълчешком събиране на информация за подслушване на представители на политически партии. Изискана е информация от всички способени органи – ДАНС, ГДБОП и ДВС. ”

Според формалния отговор на ДАНС, постъпил в СГП, всички желани и прилагани СРС през проверявания интервал са в сходство със Закона за специфични разследващи средства. Извършена е била и параленост сред всички лица, във връзка с които са прилагани СРС от Държавна организация „ Технически интервенции “ (ДАТО), с оповестения лист на претендентите за народни представители за 45-ото Народно заседание на интернет страницата на Централна изборна комисия. Не са били открити данни за използване на СРС във връзка с претенденти за народни представители.

В началото на юли Рашков упрекна ГЕРБ в пазаруване на гласове. Но държавното обвиняване отвърна, че: „ Голяма част от получените докладни мемоари от Министерство на вътрешните работи бяха непълни и не съдържаха задоволително данни за осъществено закононарушение. Което наложи възлагането на спомагателни инспекции. ”

На брифинг, даден през същия месец, Рашков заяви, че някогашни вътрешни министри са сключили съглашение с прокуратурата и прокурори от времето на Цацаров и Гешев, в нарушаване със закона, се запознавали със строго секретни материали.

Той, несъмнено, не даде детайлности за наличието на съответното съглашение, нито съумя си спомни с кой вътрешен министър е подписано, единствено посочи, че било подписано от Сотир Цацаров преди 10 години. Но това е невероятно, тъй като Цацаров пое поста на основен прокурор в последните дни на декември 2012 година..

Горе-долу по същото време, разгласи от трибуната на Народното събрание, че: „ Стотици български жители са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по позволение на Специализирания съд. Имената на лица, подадени на СРС, са разнасяни на листчета, след това унищожавани. Не са изготвяни никакви информации в тази връзка, когато тези чиновници са работели на изнесени точки за мониторинг, информацията не е описвана умишлено в тетрадките или бележници, както изисква законът ", съобщи още Рашков.

Доказателства, несъмнено, още веднъж липсваха, в случай че за такива не се смятат думите на един злепоставен с обстоятелства и обвинявания от самите си клиенти юрист.

В края на същия месец Рашков разгласи, че има данни за извършено престъпление от основния прокурор Иван Гешев, а въз основата на този сигнал, Янаки Стоилов пък внесе искане във Висшия правосъден съвет (ВСС ) за предсрочното освобождение на Гешев. Според Рашков, основният прокурор е престъпил закона, като е извадил на два пъти данни, добити посредством специфични разследващи средства (СРС). Това е нарушаване, което Наказателният кодекс преследва като закононарушение и планува години затвор, разгласи тогава Рашков.

От Националната следствена работа изпратиха до медиите известие, в което се споделя, че е „ постъпила информация от служебния министър на вътрешните работи господин Бойко Рашков, съдържаща изказвания за осъществени от основния прокурор на Република България действия, съставомерни по член 145а от Наказателен кодекс, по член 285 от Наказателен кодекс, по член 287а, т. 2 от Наказателен кодекс и по член 360 от Наказателен кодекс. Посочените сформира са от компетентността на Специализираната прокуратура, предвид на което информацията е изпратена по подготвеност на Специализираната прокуратура. Националната следствена работа няма пълномощия да образува досъдебни производства. "

През септември Рашков разгласи, че се разнасят куфари от една област в друга. „ И в една такава предизборна конюнктура, при която отвред тече информация по какъв начин избрани лица, свързани с политически партии, не с Министерство на вътрешните работи, а с политически партии, се приготвят да купуват гласове. Разнасят куфари от една област в друга и заплащат на бедните пластове както с пари, по този начин и с артикули, ние няма по какъв начин да стоим безучастно. Това пазаруване на гласове е пазаруване на душите на тези хора. "

През октомври съобщи, че най-вече били сигнали за пазаруване на гласове имало против ГЕРБ, следвани от Движение за права и свободи.

Оказа се, че в прокуратурата в действителност има стотици сигнали за пазаруване на гласове, само че множеството са прекъснати, тъй като няма задоволително данни за осъществени закононарушения.

Десет дни преди изборите на 14.11 пък, служители на реда нахлуха в дома на кметицата на Симеоновград Милена Рангелова, като арестуваха нея и фамилията ѝ. Оказа се, че Рашков е пропуснал да обясни, че акцията, която самичък нареча “Купен избор ”, е по досъдебно произвеждане, водено и следено от прокуратурата, касаещо изборите за Европейски парламент от 2019 година

Истината е, че съвсем всички сходни акции на Министерство на вътрешните работи в разнообразни региони на страната най-често завършваха без формирани каузи за търговия с гласове.

От всички дейности и изявления на Рашков, човек остава с убеждението, че министърът разполага с информация и имена. Стигне ли се обаче до конкретика, думите на Рашков разко увисват във въздуха.

Не по-малко стеснителен е фактът, че редица медии отразяват с комсомолски жар политическите акции на Бойко Рашков, като в следствие пропущат да упоменат „ резултатите ”.

Персоналната му война на няколко фронта – с ГЕРБ, Движение за права и свободи и с прокуратурата, не е загадка, а опитите Министерство на вътрешните работи да изземва пълномощия на обвиняването, не водят до нищо продуктивно. Неслучайно и шефът на Главната дирекция „ Борба с проведената престъпност “ (ГДБОП) в Министерство на вътрешните работи Калин Стоянов публично е упрекнат за извършен напън над прокурори по следствието за пране на пари, обвързвано с предплатените заплащания за градежа на автомагистрала „ Хемус “, тъй като съгласно държавното обвиняване, Стоянов е желал от обвинителите, наблюдаващи следствието, да смекчат обвиняването на Борислав Колев, който към този момент е единственият упрекнат по делото.

Заради сходни противоборства сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи пък, в едни не доста далечни години се сътвориха и някои от силовите групировки. А Рашков, който приказва за " някогашни хора ", приканва към уволняване на публицисти, заплашва със разпра политици, упорства да бъде формирано наказателно произвеждане против основния прокурор, стремително се пробва да ни върне към позабравени способи и времена.

Виктория Георгиева, коментар за

Виктория Георгиева е изучавала публицистика, сега приключва „ Религията в Европа “, направление „ Ислям “, в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Редактор и създател в „ Консерваторъ “, създател във вестник „ Труд “. Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР