Във връзка с настъпването на пролетта и завръщането на белите

...
Във връзка с настъпването на пролетта и завръщането на белите
Коментари Харесай

РИОСВ-Монтана даде указания за действия при намиране на ранен щъркел или паднало гнездо

Във връзка с настъпването на пролетта и завръщането на белите щъркели по нашите географски ширини, РИОСВ-Монтана уведомява обществеността за дейностите, които е належащо да се подхващат при намиране на бедстващ щъркел, разрушено или паднало щъркелово гнездо или такова, което е належащо да бъде преместено. 
Белият щъркел (Ciconia ciconia) e предпазен тип, според българското законодателство. Забранени са всички форми на съзнателно хващане или ликвидиране на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи; гонене и обезпокояване, изключително през интервалите на размножаване, развъждане на дребните, презимуване и миграция; заличаване или взимане на яйца, в това число в случаите, когато те са изоставени; разрушение, увреждане или пренасяне на гнезда; увреждане или заличаване тук-там за размножаване, отмора и скупчване по време на миграция; взимане на открити мъртви екземпляри; владение, развъждане, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на взети от природата екземпляри; препариране, владение, излагане на обществени места, преместване, транспортиране, изнасяне зад граница, търговия и предложение за продажба или замяна на препарирани екземпляри.
Съгласно Закона лице, което е намерило образец в безпомощно положение или мъртъв образец, без предумисъл е ранило или умъртвило образец от животинския тип, е длъжно да уведоми за това най-близкия районен орган на Министерството на околната среда и водите или на Изпълнителната организация по горите в период до три дни. По преценка на районния орган и според от положението му екземплярът: се пуска на независимост в подобаващ район; се изпраща за лекуване или развъждане в избавителен център, ветеринарна клиника или зоологическа градина; се дава на научна организация или учебно заведение или природонаучен музей за проучване или попълване на образователни сбирки; се оставя на мястото, където е открит или погубен. 
Преместване, разрушение или възобновяване на щъркелови гнезда се прави по реда на закона, като министърът на околната среда и водите издава разрешителни, въз основа на подадено заявление от физическо или юридическо лице. Tова може да се извърши от месец октомври до март, т. е. отвън интервала на размножаване, излюпване и развъждане на дребните на белия щъркел. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР