Във връзка с направено по-рано днес, 04.10.2022 г., изявление на

...
Във връзка с направено по-рано днес, 04.10.2022 г., изявление на
Коментари Харесай

Прокуратурата: Изказванията на вътрешния министър не отговарят на истината

Във връзка с направено по-рано през днешния ден, 04.10.2022 година, изказване на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, по отношение на дейности на магистрати при Софийска градска прокуратура (СГП), показваме следното мнение: Изказванията на министъра не дават отговор на истината и обстоятелствата по делото и не кореспондират с плануваните условия в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за министерството на вътрешните работи (ЗМВР).

Съгласно закона, регламентиращ дейностите на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, а точно член 72 от ЗМВР, само и единствено органите на полицията могат да задържат лица, за които има данни, че са направили закононарушение. Тези отговорности са отвън пълномощията на прокуратура.

Чл. 64 алинея 2 от Наказателно-процесуален кодекс регламентира дейностите на прокурора по задържане на лица, като той може да постанови задържане единствено и само до 72 часа на обвинено лице и то с една единствена цел - то да бъде доведено пред съда, който да реши дали да вземе мярка за неотклонение „ задържане под стража ”.

Към привличане на обещано лице в качеството на обвинен, според член 219 от Наказателно-процесуален кодекс, се пристъпва откакто се съберат задоволително доказателства за съпричастността му към осъществяване на закононарушение от общ темперамент. В случая такива не са били налице, защото формираното досъдебно произвеждане е в самото си начало.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР