Във връзка с направените от РИОСВ предписания до края на

...
Във връзка с направените от РИОСВ предписания до края на
Коментари Харесай

Община Шумен предприема мерки за привеждане на дейностите с отпадъците в съответствие с новите законови изисквания

Във връзка с направените от Регионална инспекция за опазване на околната среда наставления до края на 2022  година да се прекрати  приемането и обезвреждането на несепарирани смесени и биоразградими боклуци на Регионалното хранилище в Шумен от общинската администрация осведомят, че са предприети  всички нужни ограничения.

В продължение на две години, от 2020-та до момента, общината организира няколко опита да подписа контракт за сепариране на отпадъците. За страдание обаче, процедурите бяха прекъснати заради липса на интерес от страната на компаниите, които се занимават с тази активност.

Поради невъзможността тези боклуци да бъдат авансово третирани, каквото е законовото условие, Община Шумен предприе следващи дейности за отреждане на терен за създаване на претоварна станция.

Обявена беше социална поръчка за даване на услугата по превозване на смесените битови и биоразградими боклуци до апаратура за авансово отнасяне. Условията, които общината сложи в публичната поръчка, са съобразени с измененията в нормативната уредба от 2021 година за употреба на тези депа и със възбраните за депониране на близо 20 типа боклуци, които подлежат на преработване и оползотворяване. Крайният период за подаване на документи за присъединяване беше 15 август. От записаните няколко участници, единствено един е дал достъп до офертата си. Предстои оценяване на направеното предложение.

От Община Шумен осведомят, че Регионалната ревизия е известена за подхванатите дейности, като по едно и също време с това общините Велики Преслав и Каспичан са осведомени с направеното от Регионалната ревизия по околната среда и водите в Шумен наставление (№239/05 от 8.08.2022 г.).
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР