Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида Бял

...
Във връзка с намирането на бедстващи птици от вида Бял
Коментари Харесай

Какво да направите, ако видите бедстваща птица?

Във връзка с намирането на бедстващи птици от типа Бял щъркел Министерство на околната среда и водите поучава жителите, намерили птица в безпомощно положение в обитаемоте места или към тях, да потърсят помощ на „ зеления “ телефон на съответната Регионална ревизия по околна среда и води (РИОСВ), да алармират в горските стопанства или в съответната община.

Това оповестиха от пресцентъра на екоминистерството.В страната има няколко избавителни центъра за диви животни и Регионална инспекция за опазване на околната среда може да потърси подпомагане за настаняването на откритите бедстващи птици. Това се прави по избран законов ред. Птиците се настаняват с протокол и след възобновяване им се връщат в природата на мястото на намиране или на уместно място наоколо до него.

Белият щъркел (Ciconia ciconia), e предпазен тип, включен в Приложение №3 към член 37 на Закона за биологичното многообразие. Важно е да се знае, че щъркелите, както множеството птици, мигрират на юг не поради студеното време, а поради неналичието на храна и правят хранителна миграция. Те се хранят с дребни влечуги, гризачи и инсекти.

Въпреки по-студеното време в последните дни достъпът до храна не е проблем, водоемите не са замръзнали и като цяло няма основна заплаха за птиците. Опасно би било единствено в случай че птицата е с обледенени и замръзнали криле.

В този случай има потребност от помощ, разясниха от министерството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР