Във връзка с наблюдаваното покачване на цените на твърди горива

...
Във връзка с наблюдаваното покачване на цените на твърди горива
Коментари Харесай

С 20% повече е добита дървесина до август спрямо същия период на 2021 г.

Във връзка с следеното повишаване на цените на твърди горива през последните две години, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) изследва всички данни и фактори, обуславящи следения растеж на цените в бранша.

Повишаване на цените на твърди горива - пелети и дърва за огрев се следи преди началото на всеки отоплителен сезон. Ръстът на цените би могъл да съставлява нарушаване на Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), единствено в случай че не се дължи на пазарните процеси, а е резултат от в съгласие или координирано държание на пазарните участници или на антиконкурентни практики на дружество с господстващо или монополно състояние. Дори цената да е висока и спекулативна, нарушаване на Закона за защита на конкуренцията би било налице само в горепосочените случаи , се споделя в известие, оповестено на уеб страницата на контролния орган.

Комисия за защита на конкуренцията следи пазара на твърди горива за съществуване на антиконкурентно държание от страна на стопанските субекти с оглед обществената значителност на бранша.  След получен към края на 2021 година сигнал е осъществено авансово изследване във връзка със подозрения за изкуствено основаване на дефици т и повишаване на цените на пелети за отопление през есента на 2021 година спрямо цените през 2020 година Комисията за защита на конкуренцията е изискала забележителен размер информация както от Изпълнителната организация по горите (ИАГ), по този начин и от редица търговци и производители на пелети за интервала от началото на 2020 година до края на 2021 година
 С близо 70% са поскъпнали твърдите горива за отопление
С близо 70% са поскъпнали твърдите горива за отопление

Омбудсманът има сигнали, че няма дърва, а пък цените са доста високи

В рамките на предварителното изследване са открити редица условия, които свидетелстват за понижено предложение на пелети и съществуване на справедливи аргументи за повишение на тяхната цена в страната през есента на 2021 година, в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Най-общо тези фактори се показват в понижено предложение на дървесина, увеличение на разноските за произвеждане на пелети, в това число цената на електрическата сила за икономически потребности, експорт на забележителна част от създадената продукция и не на последно място сезоннност на търсенето, предлагането и потреблението на пелети и дърва за огрев.

От получените данни се открива, че пелетите и дървата за огрев са сезонни артикули, чието търсене се предопределя от потреблението и нараства с приближаване на отоплителния сезон. Освен това, според полученото от Изпълнителна организация по горите мнение, за интервала от 2018 година до 2020 година се следи наклонност на забележителен спад на общото количество добита дървесина  - от към 17%. Месечните данни в справките за превозена дървесина от краткотраен склад с първоначални транспортни билети към 31 август 2022 година на ИАГ демонстрират, че за първите четири месеца на 2021 година добитите и превозени количества са близки по стойности по отношение на същия интервал на миналата година, като от май 2021 година се следи ежемесечен нищожен растеж за подобен интервал от 2020 година, които от своя страна са незадоволителни за компенсиране на насъбрания по-нисък рандеман за предходните години.
 Ковачева пита Комисия за защита на конкуренцията има ли картел при продажбата на дърва
Ковачева пита Комисия за защита на конкуренцията има ли картел при продажбата на дърва

Поводът са постъпващите голям брой тъжби и сигнали

Съгласно справките на ИАГ до август 2022 година обаче се следи 20% растеж в количеството добита дървесина по отношение на същия интервал на 2021 година Този растеж би трябвало да компенсира открития дефицит на добита дървесина, а от там и предлагането на пазара. Този резултат би следвало да се отрази както на предлагането на количествата дърва за огрев, по този начин и при производството на пелети, защото дървесния материал е съществена суровина за тяхното произвеждане.

Комисия за защита на конкуренцията твърди, че ще продължи да прави мониторинг на пазара на твърди горива, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи въздействие върху пазара в страната, като припомня, че няма пълномощия за ценово контролиране, следствие на " далавера " или за отбрана на потребителите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР