Във връзка с многобройни медийни запитвания Районна прокуратура-Благоевград предоставя следната

...
Във връзка с многобройни медийни запитвания Районна прокуратура-Благоевград предоставя следната
Коментари Харесай

РП – Благоевград отказа да образува досъдебно производство срещу кмета на Симитли

Във връзка с многочислени медийни запитвания Районна прокуратура-Благоевград дава следната информация:

На 02.10.2022 година в Районна прокуратура-Благоевград е докладван сигнал от политическа партия „ Продължаваме промяната “. В сигнала се излагат изказвания, че кметът на община Симитли Апостол Апостолов и синът му Стефан Апостолов са претендирали на висок звук пояснения от членове на секционна комисия, касаещи реда и изискванията за допускане на лица с придружители. В сигнала не се съдържат изказвания за вероятно осъществени закононарушения срещу политическите права на жителите, а се съдържат изказвания за вероятно нарушаване на изборните правила.

С оглед изясняване на обективната истина и изказванията в сигнала е осъществена инспекция от прокурор от Районна прокуратура-Благоевград по реда на чл.145 ал.1 т.2 от Закон за съдебната власт.

В хода на инспекцията са снети пояснения от 12 лица, за които има данни, че са участвали на събитията, изложени в сигнала, а точно – кмета на община Симитли Апостол Апостолов и от сина му Стефан Апостолов, членовете на СИК и полицейски чиновник, охраняващ региона на съответната СИК.

При осъществяване на инспекцията се открива, че  изложеното в сигнала фрапантно се разминава с обективната реалност.

При снемане на пояснения от подателя на сигнала, същият сочи, че Апостол Апостолов и неговият наследник Стефан Апостолов са посетили секционна изборна комисия, като почнал диалог на всеослушание с членове на СИК кои лица да бъдат допускани с компаньон.

Видно от обясненията им, Апостол Апостолов и неговият наследник Стефан Апостолов отхвърлят да са повишавали звук под каквато и да е форма, като останалите членове на СИК удостоверяват изказванията им и декларират, че в тяхно наличие не е осъществено нещо неправилно, не са осъществени каквито и да било провокативни дейности или напън под каквато и да е форма.

С оглед неналичието на задоволително данни за осъществени закононарушения от общ темперамент, след осъществяване на персоналната инспекция, от наблюдаващия прокурор е предписан отвод да се образува досъдебно произвеждане.

Следва да се означи, че за нарушавания на изборните правила следва да се сезира съответната СИК, а прокуратурата се сезира при данни за осъществени закононарушения от общ темперамент.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР