Във връзка с изтичането на мандата на българския съдия Йонко

...
Във връзка с изтичането на мандата на българския съдия Йонко
Коментари Харесай

Тръгва процедура по избора на нов български съдия в ЕСПЧ - Общество

Във връзка с приключването на мандата на българския арбитър Йонко Грозев на 12 април 2024 година Министерството на правораздаването обявяви през днешния ден процедура по асортимент на претенденти за нов български арбитър в Европейски съд по правата на човека.

Европейският съд по правата на индивида (ЕСПЧ) е интернационален съд със седалище в Страсбург, Франция, юрисдикцията на който се разгръща върху всички страни членки на Съвета на Европа, утвърдили Конвенцията за отбрана правата на индивида и главните свободи („ Конвенцията “), в действие за България от 1992 година. Броят на съдиите в Европейски съд по правата на човека е същият като на държавите-страни по Конвенцията. Съдиите биват избирани за мандат от девет години и не могат да бъдат преизбирани.

Процедурата по асортимент на претенденти за арбитър в Европейски съд по правата на човека включва следните съществени стадии:

1/ издание на съобщение за осъществяване на процедура по подбор;

2/ подаване на заявление и документите на кандидатите;

3/ допускане по документи на кандидатите;

4/ писмен тест по британски и френски език за засвидетелствуване на степента на притежаване на съответния непознат език за претендентите, които не са удостоверили владеенето на езика с документи;

5/ обществено събеседване, в това число на британски и френски език, с издържалите писмения тест по непознат език претенденти и с претендентите, освободени от неговото полагане;

6/ оценяване, класиране и оповестяване на избраните от Комисията претенденти в главен лист по азбучен ред и в авариен лист съгласно класирането;

7/ приемане на решение на Министерския съвет за одобрение на националните претенденти в главен и авариен лист.

Изискванията, на които следва да дават отговор претендентите, както и документите, които следва да показват, са посочени в заповед на министъра на правораздаването. Заповедта е съобразена с Препоръките, Резолюциите и Насоките на Съвета на Европа, както и отчетите на Консултативната група от специалисти по кандидатурите за избор на съдии в Европейски съд по правата на човека.

Кандидатите подават заявката и нужните документи за присъединяване в подбора в период до 17.00 ч. на 17 февруари 2023 година, в Центъра за административно обслужване на Министерството на правораздаването - гр. София, ул. „ Славянска “ № 1 или по ел. поща на адрес: [email protected].

Имената на класираните от Комисията по подбора претенденти в главен и авариен лист ще бъдат оповестени на формалната интернет страницата на Министерството на правораздаването и сложени на таблото за разгласи в постройката на Министерството на правораздаването - гр. София, ул. „ Славянска “ № 1.

Списъците с имената на класираните претенденти се съгласуват по реда на член 32 от Устройствения устав на Министерския съвет и на неговата администрация и се утвърждават с решение на Министерския съвет.

Имената на утвърдените претенденти и техните автобиографии се изпращат до Консултативната група от специалисти по кандидатурите за избор на съдии в Европейски съд по правата на човека най-късно до 21 май 2023 година Консултативната група е основана от Комитета на министрите на Съвета на Европа на 10 ноември 2010 година (Резолюция CM/Res(2010)26) за да поучава страните - страни по Европейската спогодба за правата на индивида по отношение на и дали претендентите за арбитър в Европейски съд по правата на човека дават отговор на изискванията, посочени в член 21, параграф 1 от Конвенцията. Съгласно изискванията на член 5, параграф 1 от гореспоменатата резолюция, преди да показват лист с претенденти на ПАСЕ, държавите-страни по Конвенцията би трябвало да препратят имената и автобиографиите на претендентите на Консултативната група, с цел да получат нейното мнение. Съдиите се избират от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от лист от трима претенденти, препоръчани от всяка страна.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР