Във връзка с информацията за задържани от полицията в Радомир

...
Във връзка с информацията за задържани от полицията в Радомир
Коментари Харесай

Мая Манолова: Задържането на журналисти нарушава човешки парва

Във връзка с информацията за арестувани от полицията в Радомир публицисти Димитър Стоянов и Атила Биро омбудсманът Мая Манолова организира диалог със старши комисар Димитър Попов, шеф на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Перник, който я осведоми, че те са били освободени в 4.30 часа тази заран, оповестяват от пресцентъра на омбудсмана.

От предоставената информация на комисар Попов и изнесените в медиите данни по задържането им, както и освобождението им в 4.30 часа, омбудсманът установи, че е налице безпричинно и незаконно задържане на публицисти, по време на реализиране на тяхната професионална активност.

Общественият бранител е безапелационен, че с изключение на незаконното отнемане от независимост на двама публицисти, се нарушават човешки права, свързани със свободата на словото и правото на жителите да получават и търсят информация. Омбудсманът изисква цялостна информация и гласност по случая, съответни дейности и търсене на дисциплинарна отговорност, в случай че бъдат открити превишаване на пълномощията от страна на чиновниците на Министерство на вътрешните работи. Липсата на информация остава усещане в обществото, че е изработен опит за възпрепятстване на журналистическо следствие.

Мая Манолова организира диалог и с посланика на Румъния у нас – Йон Гъля, който я осведоми за подхванатите дейности от негова страна. Тя е подготвена да окаже цялостно подпомагане и поддръжка на двамата публицисти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР