Във връзка с големия обществен интерес Главна дирекция ГРАО в

...
Във връзка с големия обществен интерес Главна дирекция ГРАО в
Коментари Харесай

Нотариуса е променил ЕГН-то си през 1999 г. , но не и имената си

Във връзка с огромния публичен интерес Главна дирекция ГРАО в Министерство на регионалното развитие дава информацията, с която разполага във връзка с Мартин Ангелов Божанов. По акт за раждане той е роден на 21 март 1973 година В документа е записано, че известието до общината е от 22 март 1973 година Лицата, родени през 1973 година, не са получавали автоматизирано ЕГН. 

Системата с ЕГН е въведена през 1977 година в Народна Република България. Тогава анкетьори са минавали по домовете, с цел да събират информация за българските жители за основаване на Единни цивилен номера. По-късно е установено, че при тази първична анкета са позволени неточности. 

Съгласно електронния указател на популацията – Национална база данни „ Население “, за Мартин Ангелов Божанов има следната информация: До 01.03.1999 година лицето е било с ЕГН 730322ХХХХ, след което ЕГН му е изменен на 730321ХХХХ. Няма данни името (собствено, бащино или фамилно) на лицето да е променяно.

От Дирекцията напомнят, че ЕГН се състои от 10 числа. Първите шест числа демонстрират датата на раждане на лицето, деветата цифра отбелязва пола на лицето – тя е четна за мъж и нечетна за жена. При промяна на ЕГН последните 4 числа са контролни и се сменят служебно. Това е повода последните 5 числа от ЕГН на Мартин Ангелов Божанов да са изменени.

В хода на инспекция Групово дело ГРАО е открила, че още през 1992 година в актовете по гражданско положение във връзка със подписан цивилен брак и раждането на правоприемник, Мартин Ангелов Божанов е записан с ЕГН 730321ХХХХ. Лицето има подписани общо 4 цивилен брака и регистрирани 3 развода с ЕГН 730321ХХХХ. Групово дело ГРАО не разполага със правосъдно решение с претекстове за смяна на ЕГН на Мартин Ангелов Божанов. 

Оригиналите на актовете по гражданско положение се съхраняват 130 година в актовите книги в общинските администрации, припомнят от институцията.

Процедурата по смяна на ЕГН стартира след приемане на правосъдно решение за смяна на дата на раждане и/или пол на лицето или когато длъжностното лице в общинската администрация при осъществяване на отговорностите си, произлизащи от ЗГР, откри противоречие сред датата на раждане на лицето, вписана в акта му за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН, както и сред пола, вписан в акта му за раждане, и пола, съдържащ се в единния му цивилен номер. Заявления за услуги по гражданско положение се подават и получават от общинските администрации, а не от Групово дело ГРАО.

Към момента чиновници на Министерство на вътрешните работи не са правили инспекция на място в Групово дело ГРАО по изясняване на наличната фактология за лицето Мартин Ангелов Божанов, показват от Дирекцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР