Във връзка с гласуването на избиратели, болни от COVID-19 или

...
Във връзка с гласуването на избиратели, болни от COVID-19 или
Коментари Харесай

Избирателите с COVID-19 могат да гласуват с подвижна избирателна кутия

Във връзка с гласуването на гласоподаватели, заболели от COVID-19 или контактни, сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност според Закона за здравето в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, те могат да гласоподават с преносима изборна кутия, формирана по реда на Решение № 1399-НС от 8 септември 2022 година

Избирателите, сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност, гласоподават в обитаемото място, където са сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност, в случай че в това обитаемо място има формирана преносима секционна изборна комисия (ПСИК), в която ще гласоподават гласоподаватели с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборно помещение.

Избирателите, сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност гласоподават при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения откакто са дали своят вот всички включени в листата гласоподаватели с трайни увреждания, които не им разрешават да упражнят изборното си право в изборно помещение.

Кметът на общината/района/кметството според от броя на подадените заявки, дефинира със заповед времето за гласоподаване с ПСИК, като в границите на изборния ден дефинират началото и края на гласоподаване на изибрателите с трайни увреждания, време за окомплектоване на членовете на ПСИК с защитни дрехи и други защитни средства, както и времето за гласоподаване на поставените под карантина и наложителна изолираност. Заповедта се оповестява обществено – на видно място в постройката на общината, и се разгласява на интернет страницата на общината.

На членовете на ПСИК за секция по т. 1 се обезпечават и дават средства за отбрана за сметка на държавния бюджет от общинските администрации.

При нужда, кмета на общината или РИК могат да изискат от ЦИК позволение гласуването в ПСИК да стартира в 5,00 ч.

Ако един гласоподавател дава отговор по едно и също време на условията за гласоподаване с преносима изборна кутия за гласоподаване на гласоподаватели с трайни увреждания и е подложен под наложителна карантина или изолираност, гласоподавателят гласоподава в интервала за гласоподаване на гласоподаватели, сложени под карантина или наложителна изолираност.

Избирателите, сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност подават заявление за регистриране в листата за гласоподаване с преносима изборна кутия до кмета на общината/района/кметството/ кметския наместник – орган по член 23, алинея 1 ИК, в интервала от 26.09.2022 година до изборния ден в това число.

Заявлението (Приложение № 67-НС от изборните книжа) се подава по един от следните способи:

- саморъчно подписано от гласоподавателя и подадено до органа по член 23, алинея 1 ИК от прокурист с пълномощие в свободен текст, без да е нужна нотариална легализация на подписа на заявителя, по пощата или по факс;

-заявление, подадено по електронен метод през интернет страницата съответната община, без да се изисква дипломиран електронен автограф, или на безвъзмезден телефонен номер.

Органите по член 23, алинея 1 ИК дописват гласоподавателите, сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност, в листата за гласоподаване с преносима изборна кутия след осъществяване на инспекция в съответната районна здравна ревизия.

Органът по член 23, алинея 1 ИК уведомява заявителя за включването му в изборния лист за гласоподаване посредством преносима изборна кутия по телефон или посредством електронната поща, посочени в заявката му.

След регистриране в листата за гласоподаване в секция с преносима изборна кутия кметът на общината/района служебно подхваща дейности за изтриване на гласоподавателите по член 37, алинея 1 ИК от описите по непрекъснатия им, надлежно сегашен адрес.

Когато заявката е подадено след предаване на листата за гласоподаване на преносимата секционна изборна комисия, гласоподавателят, подложен под наложителна карантина или наложителна изолираност по Закона за здравето, гласоподава като се дописва в спомагателната страница на листата и подава пред СИК декларация, че не е дал своя вот и няма да гласоподава на друго място (Приложение № 23-НС от изборните книжа).

Членовете на ПСИК, в която са дали своят вот и гласоподаватели сложени под наложителна карантина или наложителна изолираност получават като в допълнение заплащане 50 % от избраното заплащане в точка 2 от Решение № 1200-НС от 2 август 2022 година

Копие от актуалното решение да се изпрати на кметовете на общини, Министъра на финансите и Министъра на опазването на здравето.

Решението предстои на обжалване по реда на член 58 от Изборния кодекс, в тридневен период от оповестяването му.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР