Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ

...
Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ
Коментари Харесай

Върховната касационна прокуратура образува преписки спрямо санкционираните от САЩ

Във връзка с отчета на Министерството на финансите на Съединени американски щати Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува шест преписки по отношение на всяко едно от глобените лица, сподели на брифинг представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Министерството на финансите на Съединени американски щати наложи наказания поради корупция, подкупи и финансови закононарушения и нелегално придобиване на активи, на предприемача Васил Божков , някогашния народен представител Делян Пеевски , зам.-председателя на Бюрото за надзор на СРС-та Илко Желязков , някогашния зам.-министър на стопанската система Александър Манолев , някогашния началник на организацията за българите в чужбина Петър Харалампиев и секретаря на организацията Красимир Томов . Санкции са наложени и на свързани с тях компании и лица.

" Прокуратурата изрази позиция, с която изцяло поддържа сътрудниците от Съединени американски щати за това, че върховенството на правото и спазването на закона са в основите на всяка демократична страна ", сподели още Милева.

Говорителят на основния прокурор посочи, че във връзка с Васил Божков, с изключение на 18 обвинявания за разнообразни закононарушения, са налице и няколко следствия в Специализирана прокуратура с друг предмет на активност.

" Ще бъде преценено дали предметът на инспекцията съответствува с предмета на следствията и в случай че това е по този начин, същата ще бъде изпратена по подготвеност на Специализираната прокуратура ", изясни Милева.

По отношение на Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов Окръжната прокуратура в Благоевград и Спецпрокуратурата са внесли обвинителни актове в съда и делата сега се намират в правосъдна фаза.

По отношение на Делян Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били осъществявани редица инспекции. Предстои те да бъдат оценени.

Всички закононарушения, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни и попадат в единния азбучник на корупционните закононарушения, въведен със заповед на основния прокурор от 2014 година в осъществяване на рекомендациите на Европейска комисия ", разясни още представителят на Иван Гешев.

Тя посочи, че огромна част от посочените условия в разисквания отчет на Министерството на финансите на Съединени американски щати евентуално стъпват на работата на българската прокуратура и събраните от нея доказателства, част от които към този момент са показани в съда.

" Както във връзка с лицата Божков, Харалампиев, Томов, Манолев, Пеевски, по този начин и във връзка с лицето Желязков, ще бъде осъществена цялостна инспекция и разбор на посочените в отчета на Съединени американски щати ", сподели Сийка Милева.

В случай че бъдат установени данни за осъществени закононарушения, ще бъдат подхванати всички нужни дейности, които са от компетентността на прокуратурата. В тази връзка тя ще изиска от партньорските ни правоприлагащи органи уточнение и разширение на посочената от тях информация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР