Във връзка с 28 юли – Световния ден за борба

...
Във връзка с 28 юли – Световния ден за борба
Коментари Харесай

Безплатни изследвания за хепатит В и С предстоят във Варна

 Във връзка с 28 юли – Световния ден за битка с хепатита, на 26 юли 2019 година (петък) в град Варна в интервала от 10,00 до 17,00 ч. ще се правят безвъзмездни скринингови проучвания за хепатит В и C. Локациите са две: наоколо до пилоните на Катедралата и на Централния вход на Морската градина. Инициативата се провежда от Сдружение " ХепАктив “ и CheckPoint София, под патронажа на Министерство на здравеопазването и със съдействието на Община Варна.  

Акцията е част от акцията " Хепатитът постоянно е незабележим. Изследвай се СЕГА! “, която ще се организира в шест български града през м. юли и м. септември и ще даде опция на жителите да узнаят бързо, гратис и анонимно своя статус за хепатит В и С, както и да покачат своята осведоменост по отношение на двете инфекции.

Събитието има за цел и да подсети, че хепатит В и С са  безсимптомни болести и единственият метод за навременното им диагностициране е посредством съответно кръвно проучване. В България се допуска, че почти 210 хиляди души са инфектирани с хепатит В, а към 77 хиляди с хепатит С, само че от тях едвам един от всеки десети е наясно със своята диагноза. Основната рискова група са хората над 40-годишна възраст заради обстоятелството, че в предишното кръвта и кръвните артикули не са били изследвани за вирусите на хепатит В и С, а имунизацията за хепатит В стартира да се ползва на новородените след 1992 година В България сега се приготвя Национална стратегия за предварителна защита и надзор над вирусните хепатити, която се чака да бъде финализирана през октомври, като към сегашния миг проучванията за двата вируса не са включени в годишния пакет с профилактични проучвания. Единственият метод човек да се изследва е или да ги заплати независимо в лаборатория или да се възползва от безплатните проучвания, предлагани при сходни скринингови акции или в Регионалните здравни инспекции.

Сдружение " ХепАктив " е основано от група пациенти с съществена цел да увеличи информираността на обществото по отношение на хепатита като социално-значимо заболяване, както и да оказва подпомагане на всеки нуждаещ се. www.hepactive.org

Безплатните проучвания ще се правят в мобилен кабинет от квалифицирани лаборанти посредством бързи скринингови проби, като се взема единствено капка кръв от пръста. Резултатите се получават на място, в границите на до 20 минути след вземането на кръв. Хората, чието проучване е отчело позитивен резултат, ще бъдат насочвани към експерт за уточняване на положението им и назначение на лекуване при нужда. За провеждането на проучванията не съществуват ограничавания по отношение на предишна консумация на храни и питиета.

При кои хора е повишен рискът от възпаление с хепатит В и С?

тези над 40-годишна възраст;

получилите кръв/кръвен артикул преди 1992 г.;

тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури);

медицинските специалисти;

имащите татуировка, пиърсинг;

употребяващите наркотични субстанции, даже и за къс интервал от време в миналото;

честите гости на салони за хубост, където рядко се прави стерилизирация на работните инструменти;

тези, които са били в местата за отнемане от свобода;

мъжете, които вършат секс с мъже.

 

Най-често признаци липсват или са неопределени досега, в който не се развие животозастрашаващо заболяване като чернодробна цироза или карцином (при към 20% от нелекуваните пациенти с продължителен вирусен хепатит).

При възпаление с хепатит В към 90% от хората го почистват непринудено до 6 месеца по-късно, останалите 10% развиват хронична зараза. При хепатит С едвам 10% се излекуват непринудено, останалите 90% имат потребност от лекуване.

Терапиите за лекуване на хепатит В и хепатит С в България са безвъзмездни за всички здравноосигурени пациенти. При хепатит В доста рядко може да настъпи изцеление на хроничната форма, само че поддържащото лекуване е от извънредно значение за прекъсване увреждането на черния дроб, както и за ограничение разпространяването на инфекцията. Хепатит С се лекува извънредно сполучливо в границите на 8-16 седмици.

За хепатит В съществува ваксина, като тя се ползва рутинно на всички новородени след 1992 година Тя не основава пожизнен имунитет, по тази причина може да се наложи реваксинация. За хепатит С не съществува ваксина, не се построява имунитет след сполучливо преболедуване/излекуване и е допустимо наново възпаление.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР