Във войната, водена от Русия в Украйна, медийният образ на

...
Във войната, водена от Русия в Украйна, медийният образ на
Коментари Харесай

Путин и Зеленски: двама лидери сякаш от различни светове


Във войната, водена от Русия в Украйна, медийният облик на двамата президенти Зеленски и Путин внезапно контрастира. По какво си наподобяват и по какво се разграничават тези двама държавни мъже?

Думи и държание: Путин наподобява цялостната диаметралност на Зеленски, и противоположното

Единият седи на типичен тапициран фотьойл, на солидна маса, във внушителна зала, облечен е в ушит по поръчка костюм. Другият се появява по улиците на Киев в масленозелена тениска или стои пред синя стена. Ясно е - методът на връзка и медийната режисура, която избират двамата водачи Владимир Путин и Володимир Зеленски, са доста разнообразни. И до момента в който на мъжа с тениската се възхищават и му симпатизират, другият е все по-изолиран.

Езикът и реториката на Путин и Зеленски

Войната, която стартира Путин, се води и от двете страни и със способите на реториката и изо
Редакцията предлага
браженията. И двамата водачи показват увереност, с която те предават посланията си. Но това е и единственото общо сред тях. Разликите са поразителни.

" Имам потребност от боеприпаси, не от транспорт ” – с тези думи отхвърля предлагането на Съединени американски щати да му оказват помощ да се изтегля от Киев. Той е доста покрай народа в обръщенията си: те са директни, лесни за схващане, къси и лишени от комплицирани пояснения и опити за тълкования на историята. " Той се държи на равнището на хората, ” разяснява преводачката Олга Радецкая. " В речта си директно преди началото на войната Зеленски - както той самичък сподели - се обърна към руснаците като украински жител, не като президент ”.

наподобява отдалечен и недосегаем: " В обръщенията си той употребява по адрес на укаринците думи като " болест ", " вирус ", " паразити ", назовава ги " хунта наркозависими нацисти ". За него всички са оглупели от западната агитация и са следени от външни сили, ” споделя Радецкая. Докато Путин клюки, Зеленски се пробва да изяснява: " Обръща се към руснаците и им споделя, че това, което гледат по малкия екран, не е правилно, изяснява им каква е действителността. Той не назовава руснаците простаци. Говори им като на равни, ” обобщава неведнъж награждаваната преводачка.

Сякаш от разнообразни светове

" Студената война завърши, ” с възторг афишира Путин преди повече от 20 години от трибуната на немския парламент. Следват гръмовни овации. След последните му речи и дейности това изявление наподобява остаряло. Той към този момент, приказва за демилитаризация и праща войската да нападна суверенна страна. Путин живее в предишното, съобщи в.

" Втората международна война е доста значим детайл и Путин неслучайно употребява лексика от този подтекст, ” споделя Радецкая. Посланието е: победихме фашизма и националсоциализма един път и ще го създадем още веднъж. " Това е идеологическа причина, която резонира в обществото от дълго време ”, добавя тя.

Отдалечен и дистанциран: Путин се среща с двамата си най-висши военни

За разлика от него Зеленски приказва за протичащото се тук и в този момент, само че е заставен да вземе отношение към историческия разказ на Путин: в една от речите си украинският президент напомни за осемте милиона украинци, починали в битката против националсоциализма.

Послания, ориентирани във вътрешността

Зеленски се старае да стимулира и да сплотява, не да разединява. Обръща се към украинците, само че и към рускоговорящото население, както и към евреите в Украйна. В същото време Путин постоянно е дистанциран и показва индиферентност към личния си народ. С повишаването на жертвите от съветска страна и несигурността какъв брой дълго ще се проточи войната обаче Путин осъзнава, че ще му се наложи да завоюва хората на своя страна. След като млад боец от Дагестан е паднал погубен в Донбас, Путин споделя следното: " Аз съм руснак и в моето семейство има доста хора, носещи имената Иван или Мария. Но когато видя героична всеотдайност като тази на Нурмагомед Гаджимагомедов, тогава аз съм и дагестанец, чеченец, татарин, евреин… ”

Така Путин се пробва да разсее съмненията, че нашествието на Украйна е напълно съветско дело, твърди Радецкая. " Иска да провокира взаимност и от другите националности в Руската Федерация. Използва го и за контрастност на хипотетичния шовинизъм на украинците. ” Руският публицист Дмитрий Глуховски пък вижда това като опит на Путин да отхвърли.

Страх против мощ

Близкият до народа президент: Зеленски с украински бойци в Донецк седмица преди съветската инвазия

Зеленски не се тормози да се обръща към международните водачи и се трансформира ловко в лицето на съпротивата. Исканията си показва непосредствено и се пробва да предизвика. Дори към Путин се обръща непосредствено: " Аз не ухапвам. Съвсем естествен човек съм. Седни с мен, кажи ми от какво се страхуваш. ”

Путин пък наподобява все по-изолиран. Той съвсем напълно заобикаля директния разговор с държавни водачи и с интернационалните организации.

Силни мъже

Що се отнася до външния им тип, и от двете страни следим обичайно геройство, споделя Дирк Шулц от Центъра за проучвания на пола в Университета в Кьолн. " От едната страна е мъжеството, жадно за власт - агресорът, който има вяра, че традициите и историята му разрешават да вземе назад, каквото му се поставя. Другият пък е мъжественият воин, чийто подвиг се корени в метода, по който пази страната си, ” разяснява Шулц.

И двата типа геройство са продължение на патернализма. А войната, колкото и ужасяваща да е тя, е сцена за доказване на това геройство, което мнозина имаха вяра, че сме превъзмогнали.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР