Във войната в Украйна досега са пострадали над 300 хиляди

...
Във войната в Украйна досега са пострадали над 300 хиляди
Коментари Харесай

НАТО: Над 300 хиляди са пострадалите руски военни във войната в Украйна досега

Във войната в Украйна до момента са потърпевши над 300 хиляди съветски военни, регистрира през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на конференция след двудневното съвещание на външните министри от алианса в Брюксел, в което участваше и техният украински сътрудник Дмитро Кулеба.

Русия през днешния ден е по-слаба стопански, политически и военно, добави Столтенберг. Политически Русия губи въздействие, освен в Украйна, само че и в Кавказ и Централна Азия, става все по-зависима от Китай и слага бъдещето си в ръцете на Пекин. Военно Русия изгуби забележителна част от своите сили - стотици самолети, хиляди танкове и над 300 хиляди потърпевши. Същевременно Москва губи стопански поради спада на приходите от продажбата на горива, поради запора над имуществото на съветски банки, с прекратяването на активността на над 1000 сдружения в страната, с напускането на 1,3 милиона души предходната година. Всичко това демонстрира стратегическата неточност на (руския президент Владимир) Путин да нахлуе в Украйна, добави генералният секретар.

Не би трябвало да подценяваме Русия, която приведе стопанската система си във военновременен режим. Путин има висока толерантност към броя на жертвите и Русия не е трансформирала задачите си в Украйна. В навечерието на зимата съветската страна натрупа забележителен ресурс от ракети. Виждаме нови съветски опити за поразяване на украинската инфраструктура, с цел да остане Украйна на мрачно и студено, добави Столтенберг.

Същевременно той регистрира, че от началото на войната Украйна е спечелила борбите за Киев, Харков и Херсон. Тази година украинците не престават да нанасят тежки провали на Русия, уточни генералният секретар. Той регистрира, че в Черно море украинците са отблъснали съветския флот и са обособили коридори за експорт на зърно. Най-важното е, че Украйна остана суверенна демократична нация, това е огромна победа, заключи Столтенберг.

По неговите думи НАТО приготвя дългогодишна стратегия в помощ на Киев за преход към военно съоръжение по стандартите на алианса и цялостна съгласуемост със съюзническите сили. Обсъдихме пътя на Украйна към участието в НАТО, предоставихме рекомендации за основни промени в страната, в това число за битка с корупцията, за възстановяване на върховенството на закона и правата на малцинствата. Украйна в никакъв случай не е била по-близо до НАТО, сподели Столтенберг.

Източник: Българска телеграфна агенция

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР