Във войната на Русия срещу Украйна водата е едновременно мишена

...
Във войната на Русия срещу Украйна водата е едновременно мишена
Коментари Харесай

Войната на Русия срещу водата на Украйна

Във войната на Русия против Украйна водата е по едно и също време цел и оръжие .

Това се показва в разбор на " Политико ".

Само три дни след началото на последното навлизане съветските сили унищожиха язовир в Херсонска област в Украйна, който блокираше достъпа на вода до анексирания от Русия Крим.
 РИАН: Осигурена е доставката на вода до Крим с преодоляването на Херсонска област
РИАН: Осигурена е доставката на вода до Крим с преодоляването на Херсонска област

Пуснали са съветска телевизия и радио, хората употребяват от ден на ден рубли

В Мариупол, град в Югоизточна Украйна, съветските бойци стопираха локалното водоснабдяване като част от бруталната блокада на града , оставяйки блокираното население без достъп до безвредна питейна вода и канализация. Градът падна в съветски ръце по-рано тази седмица.

Според Тобиас декор Лосоу, теоретичен помощник в холандския мозъчен концерн Clingendael, Москва е набелязала за цел на въздушните удари водната инфраструктура - в това число тръби, пречиствателни станции и помпени станции - в цялата страна.

Блокирането на водоснабдяването за локалното население, както направиха съветските сили в Мариупол, също се оказа мощна тактичност.

" Три месеца по-късно виждаме филантропична злополука и апетит в градовете - Мариупол или Николаев [град в Южна Украйна], който няма вода повече от месец ", сподели Фон Лосоу. " Ситуацията е изключително тревожна в тежко засегнатите или окупирани територии в източната и южната част на страната ", заключи ученият.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел и комисарят по околната среда Виржиниус Синкевич през март упрекнаха Русия, че " употребява опасността за липса на вода, с цел да принуди Мариупол да се съобщи ".
 Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим
Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Руският президент отхвърля клането в Буча

Нарушеното табу

Нападенията против гражданската водна инфраструктура нарушават интернационалните конвенции. Но тази тактичност става все по-често срещана през последното десетилетие, изключително в Близкия изток, и на нея рутинно разчита и Русия, уточни Ашок Суейн, ръководител на интернационалното съдействие в региона на водите към ЮНЕСКО.

" Като непосредствен съдружник на режима в Дамаск, Русия е съдействала за това потреблението на водата като оръжие в Сирия, да вземем за пример с набези против помпени станции в тази близкоизточна страна ", сподели Фон Лосоу. " Сирийският режим и някои от опозиционните сили, както и външни участници, един тип стандартизираха потреблението на водата като оръжие. След това видяхме сходни случаи в Йемен и Либия. "

Тази тактичност е привлекателна освен поради бързото си влияние, само че и поради деморализацията на целевите групи, споделя Марк Зейтун, общоприет шеф на мозъчния концерн Geneva Water Hub.
 Борис Джонсън: Западът сгреши при анексията на Крим през 2014 г
Борис Джонсън: Западът сгреши при анексията на Крим през 2014 г

Руският водач извърши акт на насилствена експанзия и лиши голяма част от суверенна страна - и ние му позволихме да получи Крим

Блокирането на достъпа до вода или нейното замърсяване вследствие на обстрел на инфраструктура като химически обекти може да нанесе дълготрайни вреди на стопанската система на дадена страна.

През 2018 година Програмата на Организация на обединените нации за околната среда предизвести, че районът на Донбас е " на ръба на екологична злополука, подхранвана от замърсяването на въздуха, почвата и водата вследствие на изгарянето на огромни количества муниции по време на боевете и наводненията в промишлените предприятия ".

При съществуването на стотици химически, металургични и минни обекти, фабрики за атомна сила и депа за нуклеарни боклуци, ситуирани на територията на Украйна, рисковете от заболявания, пренасяни по воден път и породени от замърсяване на водата, са високи , споделя Джулиана Шилингер, откривател от Университета Твенте в Нидерландия.

Ценната вода

Използването на водата като оръжие е изключително дейно, когато тя е нищожна или когато една страна - като Украйна, известна като житницата на Европа - е мощно подвластна от земеделието и напояването.
 Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?
Ще стане ли Северодонецк втори Мариупол?

Луганска област остана без доставяне с газ, вода и осветяване

Тъй като изменението на климата ще направи водата още по-оскъдна в редица райони, тя ще играе все по-голяма роля в споровете, споделя Питър Глейк, съосновател на Тихоокеанския институт, международен мозъчен концерн за водата.

По данни на Организация на обединените нации до 2050 година близо 6 милиарда души ще страдат от дефицит на чиста вода. Повече от половината от плануваните 9,7 милиарда души в света ще живеят в райони с дефицит на вода до тогава, откриха откривателите от Масачузетския софтуерен институт.

" Виждаме от ден на ден и повече принуждение, обвързвано с водата, защото тя става все по-оскъдна и по-належаща и защото изменението на климата се отразява на това какъв брой вода получаваме и къде я получаваме ", споделя Глейк, който наблюдава тези спорове в базата данни World Water Chronology.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР