Във военната индустрия съществува един много коварен капан, който няма

...
Във военната индустрия съществува един много коварен капан, който няма
Коментари Харесай

Кратка функция на мините и къде точно сбърка Холивуд

Във военната промишленост съществува един доста подъл капан, който няма нищо общо с миньорската работа. Военните мини са предизвикателство за безусловно всеки човек и във времето са се наложили като съвършеното оръжие. Първите мини се появяват някъде в хода на Първата Световна война, когато танковете се оказват ключа за крайният резултат от всяко стълкновение.

Окопната война ще се промени вечно, а мините ще се окажат най-хубавото лекарство за бронираната машина., които към момента са минирани и някои поданици отдават целия си живот за изчистването на минните полета. Разликата сред анти-танковите мини и мините за прекъсване на пехота, се показват само в количеството експлозив, което ще се сложи.

Много постоянно техният детонатор може да се задейства единствено от бронирана техника. В това отношение мините против пехотата са доста по-малки. Интересен факт е, че същите не са основани, с цел да убиват хора, тяхната съществена задача е да раняват и по този метод да ангажират медицинския личен състав на съперника.

Поради триумфът им, през 1997 година се дава предложение за възбрана на приложимост, само че към 23 години по-късно можем да забележим, че страни като Съединени американски щати, Израел, Русия и Китай отхвърлят да одобряват тази концепция. Мнозина имат вяра, че при настъпването на мината е допустимо да чуем вероятно оня специфичен тропащ тон, който припомня, че идната стъпка ще бъде последна на боеца.

Най-вероятно си мислите, че това е подсказващият тон на гибелта, който дава още един късмет за молитва, за предизвестие на останалите бойци или даже да предлага опит за избавление. Истината е, че всичко това се показва в киното, само че съгласно специалистите, употребяваните мини за филмите са доста надалеч от действителността. Според техниците, които обезвреждат и разчистват мини, задачата е доста по-жестока.

Едва ли има човек, който би изискал да остави сходен недостатък в своя артикул, както и да подскаже какво го чака съперника. Това е философията на всеки боен производител. Основната им задача постоянно е да произведат артикул, който да обезврежда или най-малко да затрудни и удължи даден преход. И нормално това е допустимо точно с цифрата на жертвите и извадените от строя бойци.

 gettyimages-1143526-594x594

Повечето мини споделят една и съща философия, заразяват се изключително плитко, по-късно се детонират при практикуване на напън, допиране на тел и от време на време могат да се детонират отдалечено. Обикновено са настроени да работят на напън от 5 до 16 кг. След като човешки крайник, без значение дали приказваме за дете или боец, упражни напън, следствията са повече от съдбовни.

Експлозиите най-често са тъкмо това, което Холивуд съумява да покаже с огромна акуратност. Откъсват се крака, летят шрапнели и основават необратими вреди по човешкото тяло. Съществуват няколко типа противопехотни мини според от тяхното деяние. Немските S мини или по този начин наречените „ Скачаща Бети “, са проектирани със закъснение от четири секунди, преди да изскочат от укритието си на височина от 90 до 150 сантиметра.

Зарядът е завит доста добре в стоманени сачми и шрапнели, които се разпръскват на 360 градуса след скокът. Антитанковите мини да вземем за пример са основани по този начин, че могат да се детонират при практикуване на напън от 115 кг, някои даже изискват да бъдат задействани най-малко два пъти, с цел да бъде несъмнено, че по този път минава машина. По тази причина носят името си двойно импулсни мини. Проектирани са по този начин, тъй като могат умерено да избегнат танк, който е оборудван за разчистването на мини.

Следователно при прекосяването, можем да станем очевидци на неприятна изненада. Вторият напън в действителност е съдбовен. Когато липсва пехота, най-често танковете се движат във групировка. Противно на упованията, първият танк в никакъв случай не е водачът на групата, за него е обещано наложително второто място. Следователно при преминаваща колона, точно най-важният пост в групата може да бъде изумен.

Сапьорите също имат доста съществени трикове в това отношение и умерено могат да подлъжат бронираният личен състав, изпращайки го доста по-навътре в бойното поле, преди да стартират да избухват мините. Достатъчно е един танк да излезе от строя и да запуши изхода, с цел да се стигне до блокиране на изхода. А дано не забравяме, че за най-голяма успеваемост, сапьорите употребяват и двата типа мини. Истината обаче е, че до момента в който Холивуд показва съвършени героичен задачи, действителността е явно доста друга.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР