Във водите на Охридското езеро, в село Лин - на

...
Във водите на Охридското езеро, в село Лин - на
Коментари Харесай

Археолози откриха древно селище в Охридското езеро

Във водите на Охридското езеро, в село Лин - на границата сред Албания и Северна Македония, археолози откриха дървени колове, които в миналото са били част от локално населено място. Изследванията сочат, че то е най-старото на европейска земя.
Според данните това населено място принадлежи към ранния неолит, т.е. към 5800 години преди Христа, тъй че е на към 6800 години. Това го прави най-старото населено място с къщи на кокили, откривано в Европа.
Фроседа Тола, археолог

Разкопките не престават 4 години, а на място работят албански археолози дружно с сътрудниците си от университета в Берн. Смята се, че селището е било дом на сред 200 и 500 души. Всички те са живели в къщи, издигнати на кокили над езерото или към него - в зони, които постоянно са се наводнявали поради подпочвените води. Находките ще дадат нови вероятности за историята на европейската цивилизация. 
Това демонстрира, че цивилизацията или по-скоро селищата в Европа са доста остарели. Досега единствените селища са датирани в Азия, а също и в Африка. Селското стопанство тук е било част от поминъка. Това е доста значимо за историята на Европа.
Фроседа Тола, археолог

Пробите от находките се проучват в Оксфордския университет и се чака да дадат значима информация за метода, по който са живели хората в Европа преди 8000 години.

Борян Йовановски, Euronews
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР