Във ВМЗ Сопот ще започне производство на безпилотни летателни апарати

...
Във ВМЗ Сопот ще започне производство на безпилотни летателни апарати
Коментари Харесай

ВМЗ Сопот ще произвежда израелски безпилотни летателни апарати

Във ВМЗ Сопот ще стартира произвеждане на безпилотни летателни апарати (дронове), оповестяват от предприятието за бТВ. Това става допустимо след подписването контракт за съдействие и трансфер на технологии с израелската компания " Aeronautics Group ".

Контрактът беше подписан в Министерство на стопанската система по време на среща на министъра на стопанската система Емил Караниколов с представители на израелската компанията. Тя е световен водач в производството и дизайна на дронове, има над 70 клиенти по целия свят – включително и НАТО.

Държавата ни би спечелила от партньорство с Израел за произвеждане на дронове

Договорът за трансфер на технологии дава опция на ВМЗ Сопот за личен бранд български безпилотни летателни апарати, както и тяхното сервизиране, поддръжка и обслужване.

Министър Караниколов акцентира, че вложенията в нови технологии са главен фактор за напредък и акцентира, че Израел е международен водач в нововъведенията, които прибавят висока стойност в производството. Зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов регистрира, че износът на артикули свързани с защитата за предходната година отбелязва над 20% напредък, както и че съществува сериозен капацитет за развиване на военно промишления комплекс у нас.

Договорът за съдействие беше подписан от Атанас Богданов ръководител на Борда на шефовете на ВМЗ Сопот и от Ади Коен шеф на бизнес развиване и маркетинг на " Aeronautics ".

Коен уточни, че израелската компанията смята страната ни за значим хъб за артикули за въздушната авиация. " Заедно можем да навлезем на нови пазари “, добави той. По думите му задачата е да се откри в България линия за асемблиране и произвеждане на безпилотни летателни апарати.

Председателят на Борда на шефовете на ВМЗ Сопот Атанас Богданов сподели от своя страна, че подписването на контракта е значима крачка в желанието на българския  боен цех за развиване в нови високотехнологични области, което е част от тактиката на Министерство на стопанската система за извеждането на сдружението в бранша на новите технологии и добави, че ВМЗ ще бъде главен мотор и човешки запас по този план.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР