Във висшите училища ще бъдат създадени дигитални учебни програми и

...
Във висшите училища ще бъдат създадени дигитални учебни програми и
Коментари Харесай

Във висшите училища ще бъдат създадени дигитални учебни програми

 Във висшите учебни заведения ще бъдат основани цифрови образователни стратегии и нови интерактивни цифрови запаси. Ще се създаде резистентен механизъм за осъвременяване на съществуващите и основаване на нови образователни проекти и стратегии. Ще се вкарат модерни, гъвкави и ефикасни форми на образование. Това се планува в Оперативния проект към Стратегията за развиването на висшето обучение в Република България за интервала 2021 – 2030 година, който беше утвърден от кабинета през днешния ден.

С друга мярка се освобождават от такси докторантите, които се образоват в предпочитани за страната професионални посоки. Същото облекчение е заложено и за докторантите, назначени по научни планове с обществено финансиране.

Сред задачите на проекта са още интернационализация на висшето обучение и включване в интернационалните просветителни и научни мрежи. Ще се засилва научната активност във висшите учебни заведения и ще се построява ефикасна връзка обучение – просвета – бизнес. Заложени са тласъци за млади преподаватели, за привличане на преподаватели от чужбина, както и за правене и издаване на учебници, образователни пособия и монографични писания на непознати езици.

Предвидено е повишение на ролята на висшите учебни заведения като деен фактор за районно развиване, възстановяване на ръководството на университетите и на системата за оценяване и акредитация.

Планирани са повече вложения за възстановяване на качеството на образованието, както и оптимизация на структурата и успеваемостта на висшето обучение.

Освен средства от държавния бюджет и от бюджетите на висшите учебни заведения се планува обезпечаване на финансиране посредством европейските фондове, както и посредством стратегиите на Европейския съюз " Еразъм+ “ и " Хоризонт Европа “. Средства са планувани и в Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР