Във Виена днес се произвеждат провинциални и общински избори, информира

...
Във Виена днес се произвеждат провинциални и общински избори, информира
Коментари Харесай

Във Виена днес се произвеждат провинциални и общински избори

Във Виена през днешния ден се създават провинциални и общински избори, осведоми Българска телеграфна агенция. Австрийската столица е със статут на провинция и е разграничена на 23 региона. Един милион и четиристотин хиляди виенчани са призовани да дадат своя глас за бъдещото ръководство на града - за кмет, който в същото време е и недодялан шеф, за районни кметове и общински съветници.

В надпреварата за кмет вземат участие Австрийската социалдемократическа партия /АСП/ с основен претендент Михаел Лудвиг, Австрийската национална партия /АНП/ с Гернот Блюмел, Партията на зелените отпред Биргит Хебайн, Австрийската партия на свободата /АПС/ с Доминик Неп, НЕОС с Кристоф Видеркер и новосформираната партия Тим Щрахе отпред с Хайнц Кристиан Щрахе, който откакто беше изключен от Австрийската партия на свободата, опитва още веднъж своя късмет да влезе в политиката. За всички партии, които се състезават с нови претенденти, главната тематика на предизборната акция беше коронавирусът, както и вижданията им за по-нататъшно развиване на града, който по интернационалните ранглисти заема от години едно от първите места по качество на живота. Темата за бежанците остана на втори проект.

За да влезе в провинциалното държавното управление, всяка партия би трябвало да получи минимум пет % от гласовете, по тази причина политическите наблюдаващи не дават особени шансове на Хайнц Кристиан Щрахе и неговия отбор. Значителна е вероятността АСП да продължи да ръководи дружно със Зелените - коалиция, ръководеща Виена и до през днешния ден. Друг вероятен вид е коалиция АСП и АНП, защото се чака тази година партията на Себастиан Курц да завоюва доста спомагателни гласове. От класацията на НЕОС зависи дали е вероятен вид АСП да сформира коалиция с Неос, което политическите наблюдаващи не изключват. Допусканият вид за коалиция сред АНП, Зелени и НЕОС, който би поставил завършек на десетилетното ръководство на града от социалдемократическата партия, се счита за неосъществим освен въз основа на социологическите изследвания, а и тъй като Партията на зелените и НЕОС изключиха присъединяване си в сходна коалиция. Изборният ден ще завърши в 17 часа.

Социологическите организации, които изготвят прогнозните резултати, означават още една специфичност в годината на пандемия: заради заплахата от болест доста виенчани са поръчали изборни карти и са дали своят вот по пощата. Разпратени са рекорден брой изборни карти - 382 214, съвсем два пъти повече от предходните избори през 2015 година. Очакванията са, че те ще окажат относително огромно въздействие на изборния резултат, защото този път са пожелани и от гласоподаватели, които обичайно гласоподават в изборните бюра.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР