Във Видин бе представиха Отворена концепция за развитието на Видин

...
Във Видин бе представиха Отворена концепция за развитието на Видин
Коментари Харесай

Представиха концепция за развитието на Видин до 2040 г.

Във Видин бе показаха „ Отворена идея за развиването на Видин – Свободна икономическа зона за интервала 2021 – 2040 година “ Автор на стратегическия документ е проф. Димитър Тадаръков, който по покана на кмета на Общината доктор Цветан Ценков показа през днешния ден своята разработка пред видинската общност. Събитието се организира в зала „ Филхармония “ и на него участваха регионалният шеф Огнян Асенов, ръководителят на Общинския съвет Генади Велков, заместник-кметовете Борислава Борисова, Десислава Тодорова, Цветомира Илиева, секретарят на Общината Валери Димитров, общински съветници, представители на бизнеса и на неправителствени организации, както и жители.

От тази идея зависи развиването на нашия град и Община през идващите десетилетия, съобщи при започване на срещата кметът доктор Ценков. Той акцентира, че един от целите за сегашния екип на Общината е точно постигането на икономическо развиване на Видин. Основният въпрос, на който би трябвало да се даде отговор е по какъв начин общинската администрация ще подтиква и ще притегля вложители, съобщи видинският кмет. Д-р Ценков уточни, че за всеки евентуален вложител извънредно значима е средата, в която ще прави бизнес, като означи, че затова е въвел политика на нулева толерантност по отношение на корупцията. Кметът беше безапелационен също по този начин, че една от главните задания на общинското управление е да поддържа преди всичко тези видински жители, които биха желали да влагат в родния си град, което е и една от задачите на концепцията.
 Във Видин проработи още веднъж фонтанът с фигурата на жена (СНИМКИ) Във Видин проработи още веднъж фонтанът с фигурата на жена (СНИМКИ)
Фонтанът с фигурата на жена проработи след десетки години спиране. Причината да запустее била щета във водопроводната апаратура н...



„ Следващото държавно управление би трябвало да се замисли върху един сериозен проблем – потребността от децентрализация. България не е единствено София, Пловдив и морето. Темата за икономическото развиване е извънредно значима. Ние като Общината би трябвало да създадем нещо просто – през Общинския съвет да приемем тази идея, в случай че се утвърди тя от обществеността и от общинските съветници, и да стартираме да надграждаме с контакти с министерства, с Агенцията за задгранични вложения “, сподели доктор Ценков.

От своя страна проф. Тадаръков изясни, че отворената идея е опит да се поеме по нов път на икономическо развиване на Община Видин. Според него, изключително значимо е, че всички нужни първични дейности са в пълномощията на Общинския съвет, който би трябвало да вземе съответните решения. Водещо място в модела за Свободна икономическа зона има приемането на данъчна политика на равнище Община, посредством която да се предизвикват вложенията във всички сфери на стопанската система – образец за това са данъчни облекчения в избран размер според от осъществената инвестиция, изясни проф. Тадаръков. Идеята е в тази Свободна икономическа зона вложителите да се употребяват от два типа тласъци – данъчни (определени с решения на ОбС) и финансови (от страната, да вземем за пример по линия на Закона за поощряване на инвестициите). Концепцията планува още поддръжка за локалното произвеждане, структурни промени на равнище общинска администрация, а на по-късен стадий и основаване на фонд, който да поддържа предприемачески начинания.


 Хиляди нови цветя блестнаха във Видин (СНИМКИ) Хиляди нови цветя блестнаха във Видин (СНИМКИ)
Кампанията се осъществя в границите на втория стадий от програмата „ Нашият Видин – по-красив от всеки път “. Днес деца от ДГ...

Проф. Тадаръков акцентира, че основаването на Свободна икономическа зона е нескончаем и отворен развой, който се нуждае както от административни, данъчни, структурни и други промени, по този начин и от привличане на външно финансиране. То може да пристигна както от националния бюджет и капиталови фондове, по този начин и по линия на бъдещия План за възобновяване и развиване 2021 – 2027 година с неговите четири стълба („ Иновативна България “, „ Зелена България “, „ Свързана България “, „ Справедлива България “) и на оперативните стратегии.

Кметът на Видин благодари на проф. Тадаръков за това, че е подготвен безплатно да даде на Общината своята научна разработка. Д-р Ценков разгласи, че следва концепцията да бъде разисквана и с кметовете на общините Зайчар и Неготин в Сърбия и на Калафат в Румъния, както и с регионалните шефове на трите трансгранични района и с посланиците на Сърбия и Румъния. Целта е в случай че препоръчаният от проф. Тадаръков модел получи социална поддръжка и бъде осъществен във Видин, в следствие да бъде прибавен и в граничните региони на двете прилежащи страни. Д-р Ценков акцентира, че с днешната среща-дискусия се слага началото на публичния спор, който ще продължи през идващите седмици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР