Във видеоигрите има много насилие. И във филмите. Тези хора

...
Във видеоигрите има много насилие. И във филмите. Тези хора
Коментари Харесай

Американският КОЙ

Във видеоигрите има доста принуждение. И във филмите. Тези хора са психичноболни, би трябвало да им помогнем. " Въоръжените неприятни може да бъдат спрени единствено от въоръжени положителни хора ". Това са единствено част от тезите, в това число прецизен откъс, описващи индивидът, който за мнозина в Съединени американски щати е страшилище – Уейн Лапиер.
Предвид броя на починали при набези с огнестрелно оръжие оттатък Атлантика и неналичието на стягане на контрола над оръжията обаче очевидно незадоволително хора желаят да спрат Лапиер и подопечната му организация – Националната оръжейна асоциация (НОА). Стане ли дума за оръжия, НОА е най-големият лобист в Съединени американски щати. И на НОА мнозина конгресмени и сенатори, основно републиканци, дължат политическата си кариера.
От 28 години насам Лапиер е основен изпълнителен шеф на НОА. Всяка година той печели добре от работата си. Според Business Insider, персоналното му положение е 10 млн. $, само че точна оценка няма, тъй като няма и публично удостоверение на изчисленията. Публикация на The Washington Post сочи, че единствено през 2015 година Лапиер е спечелил над 5 млн. $, в това число 3,7 млн. $ по пенсионния си проект. А след стрелбата в главно учебно заведение " Санди Хук " през 2012 година, когато са убити 20 деца - първокласници и Лапиер хвърли виновността за такива случаи на насилието във видеоигрите и филмите, в Съединени американски щати има приблизително по един случай дневно на пукотевица с огнестрелно оръжие, който се смята за " всеобща пукотевица " - т.е. с повече от един потърпевш! За съпоставяне, в Япония, на 100 000 души население има единствено 0,3% убийства, по отношение на 5,4% за Съединени американски щати. През 2017 година в Страната на изгряващото слънце има единствено 22 закононарушения, свързани с огнестрелни оръжия – с 3 жертви и 5 ранени, а според статистиката на неправителствената организация " Насилието на огнестрелното оръжие " през същата година в Съединени американски щати е имало 15 612 убити от огнестрелно оръжие т.е. по към 42 дневно! В Япония биват убити толкоз хора за 8 години!
Защо? Отговорът е елементарен – контролът върху огнестрелните оръжия. В Япония, с цел да си купиш легално огнестрелно оръжие, би трябвало да изпълниш 13 условия – да си член на ловджийски или стрелкови клуб, да преминеш образование и да издържиш писмен изпит, да имаш особено лекарско уверение за психическо здраве, да обясниш пред полицията за какво ти би трябвало огнестрелно оръжие, да имаш чисто престъпно досие – с цялостна инспекция дали в миналото си има връзки с проведената престъпност, даже дали си имал задължения, да имаш позволение за боравене с муниции, да има подобаващ сейф, където да държиш оръжието и да може полицията да го ревизира... В Съединени американски щати изискванията са 2 – инспекция на място дали нямаш присъда и какъв ти е имиграционният статут, а след това можеш да си купиш оръжие!
Изглежда толкоз просто – само че сегашният американски президент Доналд Тръмп потегля по посочения от Лапиер път за видеоигрите, за филмите... Всъщност Тръмп към този момент желае да прави и психиатрични лечебни заведения – само че за какво, откакто съгласно закона не би трябвало да доказваш, че си психичноздрав, с цел да си купиш оръжие? Всъщност, през 2013 година, след касапницата в " Санди Хук ", предходният американски президент Барак Обама внесе законопроект за по-строг надзор върху оръжията, който предвиждаше по-обстойни инспекции на искащите да си купят оръжие и възбрана за продажба на някои полуавтоматични карабини. Редица изследвания на публичното мнение сочеха поддръжка от 90% за законопроекта. В Сената обаче го поддържаха единствено 54 сенатори при нужни 60, като всички сенатори, идващи от щати, където оръжейният бизнес е главен занаят, гласоподаваха срещу. И това стана пред очите на родителите на починалите при стрелбата в " Санди Хук " деца, пристигнали да гледат онлайн историческото съвещание на горната камара на Американския Конгрес.
През това време Лапиер поддържа тезата, че в действителност казусът " всеобща пукотевица " може да бъде преборен с... повече оръжие. Негова е концепцията учителите да бъдат въоръжавани – във Флорида потеглиха законово по този път при започване на месец май тази година. А съгласно Business Insider милионният годишен приход на Лапиер от НОА няма да пресъхне даже той да слезе от поста си – просто тъй като такива са клаузите на трудовия му контракт.
Но следствие на The New Yorker от пролетта на 2019 година сподели, че НОА напълно не е толкоз мощна финансово, какъв брой се желае на Лапиер. Асоциацията има годишен недостиг от към 40 млн. $ – по тази причина и търси все по-усилено донори, които да я поддържат.
Всъщност има един случай, при който Лапиер смекчи тона си в отбрана на оръжията – след най-смъртоносната всеобща пукотевица в Лас Вегас през 2017 година, когато снайперист умъртви 59 души, стреляйки от хотелската си стая по публиката на кънтри концерт. Тогава той заприказва да се ревизира дали е законно да се продават дискови пълнители за полуавтоматични карабини като AR-15, какъвто Стивън Падок – стрелецът от Лас Вегас, употребява при касапницата, с цел да може да стреля по-бързо. Светъл лъч, който единствено укрепва резултата на оръжейната тюрма.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР