Във вероятно последното си интервю като американски посланик в България,

...
Във вероятно последното си интервю като американски посланик в България,
Коментари Харесай

Американската посланичка на няколко пъти призова за приемане на закона за главния прокурор

Във евентуално последното си изявление като американски дипломат в България, Херо Мустафа на два пъти даде да се разбере, че в случай че България желае да стартира дълго обсъжданата правосъдна промяна, би трябвало незабавно, още в границите на този парламент, да одобри промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се вкарва механизъм за дейно следствие на основния прокурор, както и останалите няколко закона в тази сфера - по проекта за възобновяване.

Мустафа приказва в предаването " 120 минути " по.

Корупцията остава сериозен проблем. Бих споделила, че най-хубавата отбрана от нея е мощна правосъдна власт. Съдебната промяна - имате сега в Народното събрание планове, изисквани по ПВУ. Имате планове от 2009 година, имате планове, преглеждани от Венецианската комисия и от Европейска комисия, и са казвали по какъв начин да бъде реформирана правосъдната система. Време е тези текстове да бъдат утвърдени - уточни Мустафа.

И добави:

" Ако има политическа воля, има и метод. Бих споделила, че дори и този парламент може да одобри тези текстове, които се разискват от 2009 година насам ".

А на въпрос по отношение на глобите по " Магнитски " и че един от посочените  " още е там на първия ред " - т. е. Делян Пеевски, чиято депутатска банка е на първия ред, американската посланичка уточни:

" Гордееем се с достиженията ни в битката с корупцията. Стоим зад глобите, които наложихме. Истинста промяна постоянно би трябвало да бъде осъществявана от българи. Ще се върна на промяната в Народно събрание - да бъде план този закон. В България олигарсите имат свръхсила - употребяват власт от политиците, задържат я, употребяват стопански средства да задържат позициите си, същинската промяна ще е в прокуратурата ".

Макар Мустафа да не загатна кои са законите, " висящи " за този парламент са: промените в Наказателно-процесуален кодекс, в КПКОНПИ, в закона за отбрана на лицата, които подават сигнали за нарушавания и други Те бяха забавени от ГЕРБ, Движение за права и свободи, " Възраждане " и част от тях сигурно няма да бъдат признати поради предстоящото бързо разформироване на Народно събрание (освен, в случай че президентът не го забави, б.р.).

Що се отнася до вътрешната политика и невъзможността за сформиране на държавно управление, дипломатът уточни:

" България към момента е млада демокраця - политическото поляризиране не е единствено в България. Един от значимите детайли на демокрацията е да можеш да се обединиш по значими въпроси, да преминеш от другата страна на политическото разделяне. "

Според Мустафа България е благонадежден съдружник - и в подтекста на войната в Украйна.

А на финала уточни, че дума на годината за нея е " вяра ". И произнесе малко слово на български език, което приключи с " Никога не губете вяра ".
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР