Във Венеция, в емблематичната сграда на Скуола гранде де ла

...
Във Венеция, в емблематичната сграда на Скуола гранде де ла
Коментари Харесай

Павлова откри изложбата “Пазители”

Във Венеция, в емблематичната постройка на Скуола гранде де ла Мизерикордия, отвори порти за изложбата “Пазители ” на двама български изтъкнати създатели – Лили Владимирова (иконопис) и акад. Крум Дамянов (скулптура).

За откриването на изложбата, отдадена на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018, дойде особено министърът за Председателството на България Лиляна Павлова.
 venecia04  venecia03  venecia02  venecia01
„ Ключовите думи през днешния ден са „ Пазители “ и „ Обединение “, освен поради името на тази галерия, което сплотява тези двама разнообразни създатели – „ Guardians. Усилията ни в този момент, повече от всеки път, са да запазим построеното и да останем обединени без значение от нашите разлики, без значение от нашата религия, език, народност, обичаи и опит през времето и пространството, което ни дели “, сподели министър Павлова. Тя уточни още, че в годината на Европейското културно завещание, която стартира с Българското председателство, общото обръщение е: „ Укрепване на европейската еднаквост посредством обучение и просвета “. Именно това са полезностите, посредством които съществуваме единни в благосъстоянието на нашите разнообразни култури, сподели министър Павлова.

Експозицията “Пазители ” включва 25 български православни икони, зографисани от Лили Владимирова и 17 статуи на акад. Крум Дамянов.

Кураторът на изложбата проф. Джулиано Пизани назова съчетанието сред модерната стилистика на акад. Крум Дамянов и класическото осъществяване на българските православни икони, в духа на традициите на българските майстори на Лили Владимирова – неповторим разговор сред създатели.

Откриването на изложбата пристигнаха да уважат десетки посетители от Венеция и Италия- дипломати, политици, кметът на Венеция, представители на културните среди и галеристи, актьори и режисьори, представители на бзнес средите, другари и посетители от България.

Експозицията “Пазители ” ще остане в Мизерикордия до края на месец май. От галерията предвиждат хиляди гости на Венеция, които ще могат да се допрян до изкуството на българските създатели.

Проектът е взаимна реализация на Арт изложба “Нюанс ” (София) и “Мизерикордия ” (Венеция) и е отдаден на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 г.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР