Във Венеция, емблематичната сграда на Скуола гранде де ла Мизерикордия

...
Във Венеция, емблематичната сграда на Скуола гранде де ла Мизерикордия
Коментари Харесай

Министър Лиляна Павлова откри изложбата “Пазители”, посветена на Българското председателство на Съвета на ЕС във Венеция

Във Венеция, емблематичната постройка на Скуола гранде де ла Мизерикордия отвори порти за изложбата “Пазители ” (Guardians) на двама български изтъкнати създатели – Лили Владимирова (иконопис) и акад. Крум Дамянов (скулптура).

За откриванито на изложбата, отдадена на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018, дойде особено министър Лиляна Павлова.

„ Ключовите думи през днешния ден са „ Пазители “ и „ Обединение “, освен поради името на тази галерия, което сплотява тези двама разнообразни създатели. Усилията ни в този момент, повече от всеки път, са да запазим построеното и да останем обединени без значение от нашите разлики, без значение от нашата религия, език, народност, обичаи и опит през времето и пространството, което ни дели “, сподели министър Лиляна Павлова. Тя уточни още, че в годината на Европейското културно завещание, която стартира с Българското председателство, общото обръщение е: „ Укрепване на европейската еднаквост посредством обучение и просвета “. Именно това са полезностите, посредством които съществуваме единни в благосъстоянието на нашите разнообразни култури, сподели министър Павлова. Тя благодари на кмета на Венеция Луиджи Бруняро и на президента на Конфиндустрия Винченцо Боча за наличието иподкрепата.

На откриването на изложбата участваха десетки посетители от Венеция и Италия-  дипломати, политици, представители на културните среди и галеристи, актьори и режисьори, представители на бзнес средите, другари и посетители от България.

Експозицията  “Пазители ” включва 25 български православни икони, зографисани от Лили Владимирова и 17 статуи на акад. Крум Дамянов.

Кураторът на изложбата проф. Джулиано Пизани назова съчетанието сред модерната стилистика на акад. Крум Дамянов и класическото осъществяване на българските православни икони на Лили Владимирова „ неповторим разговор сред създатели “.

Експозицията  “Пазители ” ще остане в Мизерикордия до края на месец май. От галерията предвиждат хиляди гости на Венеция, които ще могат да се допрян до изкуството на българските създатели.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР