Във Великобритания цените на зеленчуците са се учетворили и има

...
Във Великобритания цените на зеленчуците са се учетворили и има
Коментари Харесай

Призракът на глада. Как Европа си плаща за антируските санкции

Във Англия цените на зеленчуците са се учетворили и има сериозен недостиг. Най-големите вериги супермаркети са принудени да лимитират продажбите. Съюзът на фермерите приканва управляващите да поддържат енергоемките браншове на земеделието. И държавното управление предлага на популацията да премине към кореноплодни култури.

Изстрел в крайници

Три краставици, домата или чушки в една ръка - като в първите следвоенни години. С ограничавания се продават и марули, броколи, карфиол, малини. Правителството изяснява: това се дължи на ненадейно захлаждане в Испания и Мароко.

Хората обаче виждат аргументите за всички беди в недалновидната политика на Лондон: първо - Брекзит, в този момент - отводът от съветски енергийни запаси. Тарифите за електрическа енергия се усилиха няколко пъти, оранжериите са прекомерно скъпи. Но в отговор на апелите на фермерите за поддръжка министърът на околната среда Тереза Кофи сподели, че „ не може да управлява времето в Испания “ и посъветва да се заменят марулята и доматите с ряпа и други кореноплодни зеленчуци. Според нея дефицитът ще се проточи месец.

За тези, които нямат задоволително пари за храна, тя предлага да работят повече. „ Един от най-хубавите способи за увеличение на приходите е да работите няколко спомагателни часа, да подобрите уменията си “, сподели министърът.

Председателят на Националния съюз на фермерите Минит Бътърс предизвестява, че несериозното отношение към селското стопанство ще докара до закъснение на стопанската система. Оттеглянето от Европейски Съюз направи нерентабилни доставките на храни за Англия. Камионите не могат да бъдат натоварени с локални артикули, както преди, и са принудени да се връщат празни. Страната е прекомерно подвластна от вноса, продоволствената сигурност е застрашена.

Според шефа на Британската асоциация на производителите Джак Уорд усложненията са породени от инфлацията. Токът и труда нарастнаха, оранжериите банкрутират. Освен това се понижава гамата от отглеждани артикули.

Нов разкош

Въпреки че няма недостиг в континентални страни като Испания или Франция, цените също са скочили.

Директорът на Фонда за енергийно развиване Сергей Пикин обръща внимание, че всичко е наред с енергийните запаси в Европейски Съюз, към момента има задоволително ресурси от ВПГ. Проблемът е в цените. „ Във Англия не се доставя съветски газ. Нефтът и петролните артикули се купуват от трети страни. По-специално Индия. Сложното транспортно рамо, несъмнено, визира крайния консуматор “, изяснява той.

Що се отнася до зеленчуците, доставките от Китай биха били по-евтини. " Но това е цялостно преструктуриране на логистиката. Мисля, че английското държавно управление е в положение да помогне на своите фермери. Въпросът е дали да се харчат за защита или за земеделие ", споделя Пикин.

Независимият специалист Леонид Хазанов напомня, че Лондон неведнъж е обявявал поддръжка за националното земеделие, само че са подхванати малко съответни стъпки. Миналата година беше позволено потреблението на нетоксични пестициди при сеитбата на захарно цвекло. Въпреки това нарасналите мита върху вноса на минерални торове не са анулирани, макар че фермерите страдат заради високата цена на агрохимикалите. А високите цени на газа не разрешават изцяло да се обезпечи вътрешното произвеждане на минерални торове, птицевъдството и другите енергоемки браншове.

И, несъмнено, угаждането на Украйна е в основата на всичко. Полските фермери проведоха митинг против вноса на украинско зърно - нискокачественият и на ниска цена артикул ги сложи на ръба на разорението. Те не могат да продадат личната си пшеница даже за една трета от това, което е било по време на жътвата. Въпреки това Европейската комисия удължи експортните отстъпки за Киев с още една година.

Бъдещи вероятности

Има концепция хранителната рецесия да се облекчи с модифицирани артикули от инсекти. Във Варшава супермаркетите оферират щурци от финландската компания “Грид ”. Под формата на брашно. Има и миксове за фалафели, спагети болонезе и сладкиши. В Европейски Съюз щурците, червеите и ларвите на молци са позволени като протеинова добавка вместо месо. Предполага се, че това ще понижи излъчванията на азот от отглеждането на животни.

Прахът от инсекти се смесва със зърнени блокчета, черен дроб, паста. Това изисква особено етикетиране, защото са вероятни алергии. Проучванията обаче демонстрират, че европейците по никакъв начин не са удовлетворени от сходна храна. Британският вестник “Експрес ” оповестява, че даже измежду най-лоялната група - на възраст от 18 до 24 години - не повече от 49% са подготвени да опитат инсекти. В категорията над 65 години - едвам 26%.

„ Не би трябвало да очаквате, че храната от инсекти ще бъде повсеместна във Англия и други европейски страни “, споделя Леонид Хазанов. Според него популацията не е психически готово за това и ферми за развъждане на висококалорични инсекти няма да се появят бързо - този бизнес е не по-малко безценен от птиците или добитъка.

„ Ряпата също няма да размени нормалните зеленчуци, колкото и да желае министърът на околната среда: въпреки всичко това е много характерна кореноплодна просвета, не се предлага при болести на стомашно-чревния тракт, черния дроб или бъбреците “, добавя специалистът.

Бездействието на управляващите ще докара до огромни проблеми: ускорено понижаване на посевните площи, понижаване на реколтата, опустошаване на фермерите и по-нататъшно повишаване на цените.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо`. Подскажете на вашите другари в Ловеч кого да поддържат!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР