Във Великобритания министърът за Брекзит и ръководител екипа в преговорите

...
Във Великобритания министърът за Брекзит и ръководител екипа в преговорите
Коментари Харесай

Британският министър за Брекзит Дейвид Дейвис подаде оставка

Във Англия министърът за Брекзит и началник екипа в договарянията с Европейски Съюз Дейвид Дейвис подаде оставка. Това става единствено дни откакто кабинетът на премиера Тереза Мей поддържа проекта й за бъдещите връзки с Европейски Съюз, макар недоволството на " брекзитиърите ", че е в посока на " мек Брекзит ".

Дейвид Дейвис беше начначен на особено разкрития пост по отношение на Брекзит през 2016 година.

Депутатът от Консервативната партия и негов съидейник на концепцията за " корав Брекзит " Питър Боун съобщи, че Дейвид Дейвис е направил вярното нещо и добави, че " предложенията на премиера за Брекзит, които дават отговор единствено на името, са неприемливи ".

Може би най-заклетият последовател на " твърдия Брекзит " Джейкъб Рийс-Мог разяснява оставката на Дейвис по следния метод: " Това повдига най-важния въпрос за концепциите на премиера. Ако министърът за Брекзит не може да ги поддържа, това надали са положителни оферти ".

Председателят на опозиционнната Лейбъристка партия Иън Лавъри разяснява, че " настъпил цялостен безпорядък и Тереза Мей е останала без никакъв престиж ". А съпартийката му Мери Грей означи: " Дейвис даже не удостои с внимание премиера да си подаде оставката денем. Битката за лидерския пост в този момент е неизбежна ".

Дейвис още не е правил изказване, само че доближени на министъра споделят, че той е " сложил страната пред партията ". Политическите наблюдаващи на Острова позволяват, че и други могат да последват образеца на Дейвид Дейвис. Така и стана - оставка подаде и заместникът на Дейвид Дейвис – Стив Бейкър.

Оставката на Дейвис идва в миг, когато Тереза Мей се приготвя за разискване през днешния ден в Камарата на общините, а по-късно и пред нейните депутати в Народното събрание, на проектите й за Брекзит. При по този начин създалата се конюнктура може да бъде импортирано искане за избор на нов партиен водач, като за процедурата е належащо единодушието на 48 депутати.

Големият въпрос в този момент е дали други министри евроскептици от калибъра на Борис Джонсън ще последват образеца на Дейвид Дейвис.

Премиерът Тереза Мей отговори на писмото с оставката на Дейвид Дейвис като уточни, че съжалява да чуе за нея откакто реализиран подобен прогрес по пътя на " равномерен и сполучлив Брекзит " и единствено 8 месеца преди излизането от Европейски Съюз. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР