Във Великобритания копие от първото издание на Хари Потър и

...
Във Великобритания копие от първото издание на Хари Потър и
Коментари Харесай

Книга за Хари Потър, трупала 26 години прах в килера, бе продадена за 55 000 паунда

Във Англия копие от първото издание на „ Хари Потър и магьосническият камък “ на Дж. К. Роулинг, лежало 26 години в долап под стълбите, беше продадено на търг, оповестява Derbyshire Times.


Книгата беше продадена на 11 декември в Hansons Auctioneers в Дербишър за 55 100 паунда. В продължение на доста години тя се пазила от 58-годишна жителка, която я купила през 1997 година по време на пътешестване със фамилията си. В магазина детската книга се намирала в кошницата с понижения и се продавала единствено за 10 паунда.

„ Купих си книга за Хари Потър, когато никой не знаеше за него или неговия създател. Пътувахме с кола в Шотландските планини. Имаше кафе-книжарница на един отдалечен полуостров в края на пътя ”, споделя дамата. Тя също по този начин означи, че е съумяла да контракти книгата за осем паунда, защото нямала външна обложка. По време на пътуването всяка вечер британката четяла приказка на децата си. По-късно книгата била прибрана в килер, където се съхранявала до неотдавна.

Книгата се съхранила в чудесно положение. Специалист от Hansons Auctioneers разкри, че това е доста рядко първо издание с твърди корици на първия разказ на Джоан Роулинг за Хари Потър. Бяха отпечатани общо 500 книги, 300 от тях бяха публикувани в библиотеките, а единствено 200 бяха пуснати в продажба.

В момента единствено 19 книги от тази серия са известни на колекционерите. Те бяха продадени на търгове за суми от 17 500 до 69 000 английски лири. По-рано беше обявено, че библиотекарката Джанет Такуел решила да продаде първите издания на книги за Хари Потър с подписи на авторката. Жената получава подписите на Джоан Роулинг през 1999 година, когато работи като учителка и водила децата си на среща с писателката. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР