Във Великобритания днес е последен пълен ден за поклонение пред

...
Във Великобритания днес е последен пълен ден за поклонение пред
Коментари Харесай

Над 500 лидери от цял свят на погребението на Елизабет II, полицията с безпрецедентни мерки

Във Англия през днешния ден е финален цялостен ден за поклонение пред починалата английска кралица Елизабет II. От целия свят идват държавни глави и високопоставени посетители за погребението, което е на следващия ден в Уестминстърското абатство.

 

Студената нощ не попречи на хиляди хора още веднъж да се редят на опашка, с цел да стигнат до залата Уестминстър в парламентарния комплекс, където е изложен за поклонение ковчегът с кралицата. Средното време за очакване сега е 12 часа. По-късно през днешния ден Чарлз III ще има визита с премиера Лиз Тръс в Бъкингамския замък, след което кралят и кралицата-консорт Камила ще посрещат задгранични посетители.

 

През нощта дойде американският президент Джо Байдън със брачната половинка си Джил. Очаква се през днешния ден те да отдадат респект на кралицата в залата Уестминстър. Пристигналите по-рано министър председатели на Канада, Австралия и Нова Зеландия към този момент сториха това.
 
Премиерът Лиз Тръс ще организира неофициални срещи с ирландския си сътрудник Михол Мартин, с канадския министър председател Джъстин Трюдо и с полския президент Анджей Дуда. Тази заран дойдоха японският император Нарухито и императрицата Масако. Тяхното решение да дойдат на Острова се счита за извънредно извънредно, тъй като те обичайно заобикалят погребения поради религиозните си вярвания.

 

Бившият император Акихито е участвал като престолонаследник  на коронацията на Елизабет Втора през 1953 година. Сред поканените на погребението е и българския президент Румен Радев. Той е придружаван от брачната половинка си Десислава Радева и от дипломат Марин Райков. Повече от 500 държавни глави и високопоставени посетители ще участват на погребението на следващия ден в Уестминстърското абатство.

 

Междувременно стана известно, че против мъжът, който се отдели от опашката и потегли към ковчега на кралицата, са били повдигнати обвинявания в нарушение на публичния ред. Той е разпознат като 28-годишният Мухамад Хан от източния лондонски квартал Тауър Хамлетс. Обвинения са издигнат и против 24-годишният Мохамед Рахман, който намушка с нож двама служители на реда в Централен Лондон в петък.

 

За Чарлз Трети поредицата дипломатически прояви към погребението стартира през вчерашния ден със среща с представители на 14-те страни от Общността на нациите (преди Британската общност), на които английският монарх публично е държавен глава. Сред тях са Канада, Австралия и Нова Зеландия. Елизабет Втора бе доста привързана към тази организация, която в този момент обаче е разтърсена от изкушението на някои страни, по-конкретно от Карибския басейн, да станат републики, отбелязва Агенция Франс Прес.

 

Лондон в това време се приготвя трескаво за първото държавно заравяне във Англия от това на Уинстън Чърчил през 1965 година Полицейската интервенция ще бъде по-голяма от тази за защитата на летните олимпийски игри в английската столица през 2012 година

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР