Във вечерта на 9-ти ноември 1989 година отпада забраната за

...
Във вечерта на 9-ти ноември 1989 година отпада забраната за
Коментари Харесай

Пада Берлинската стена, ”Чекпойнт Чарли” става туристическа атракция

Във вечерта на 9-ти ноември 1989 година отпада възбраната за прекосяване на границата сред Източен и Западен Берлин.
" Чекпойнт Чарли " е бил един от граничните пунктове от Източен към Западен Берлин. Към днешна дата за доста е една от най-популярните туристически атракции. За други - персонална история от Западен Берлин.

" Добър ден, уважаеми фенове! От тази заран жители на Германската демократична република могат да пътуват до Федералната република през Чехословакия. За напускането на Германска демократична република те към този момент не се нуждаят от изходна виза, а само от документ за идентичност ".

Това афишира на днешния ден преди 30 години в новинарската си емисия немската социална телевизия Цет Де Еф.

Всичко стартира на 12-ти август 1961 година. На Бранденбургската врата има инспекции, само че минаването към момента е допустимо. Около два часа през нощта служители на реда запречват всички входове и изходи към Западен Берлин и по този начин стартират 28 години разделяне и гонене.

Все отново едно подозрение за изборни операции отприщва протестната вълна в някогашната Германска демократична република, преляла в всеобщи демонстрации и в кулминационната точка - рухването на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година

Че изборите в някогашната Германска демократична република се манипулират, не е било загадка за никого. След затварянето на изборните секции на локалния избор на 7 май 1989 година стотици жители на Лайпциг се афишират за доброволци в броенето на бюлетините, което по закон им е позволено, само че до този ден никой не се е осмелявал да направи.

От тогава на всяко седмо число от месеца стартират да се организират протестни демонстрации в Лайпциг, Дрезден и Източен Берлин с искане за свободни избори, независимост на словото и свободно пътешестване зад границите на Германска демократична република.

През октомври на пл. " Александерплац " в разделения град се събират над 70 хиляди души в най-големия импровизиран митинг в историята на Източна Германия. Месец по-късно пада Берлинската стена.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР