Във вчерашния ден Централната избирателна комисия взе решение за избор

...
Във вчерашния ден Централната избирателна комисия взе решение за избор
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Многократно сме поставяли въпроса за български софтуер на машините за гласуване, без резултат

„ Във вчерашния ден Централната изборна комисия взе решение за избор на реализатор за надграждане на софтуера за гласоподаване в локални избори, защото доста пъти сме казвали, че софтуерът, който беше закупен 2021 година, към оня миг е бил създаден съгласно плануваните в Изборния кодекс избори с машинно гласоподаване, а локалните не са били планувани за гласоподаване с машини. “

Това разяснява ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова по БТВ. Тя уточни, че особено за тази активност е нямало различен вероятен реализатор.

„ Създателят на софтуера на тези машини за гласоподаване е Smartmatic Iinternational Holding, с които ЦИК още след изборите, които бяха през април, организира многократни диалози и замяна на кореспонденции, с цел да бъде пряк сътрудник на българската страна и да няма медиатор в тези връзки “, съобщи Камелия Нейкова.

„ Само че Smartmatic изрично отхвърли подобен пряк контракт и поеха ангажимент да извършат надграждането на софтуера, само че посредством „ Сиела Норма “ или посредством „ Информационно обслужване “, които предоставиха изключителните права. Правата са предоставени единствено на „ Сиела Норма “, защото „ Информационно обслужване “, които са и преброител на резултатите от изборите, отхвърлят да се ангажират с това. „ Сиела Норма “ на процедура е медиаторът “, уточни още тя.

„ Толкова, доколкото не може да има техническо решение във връзка с този програмен продукт на гласоподаване, който се употребява за тези машини за гласоподаване, без присъединяване на Smartmatic – да, има взаимозависимост “, съобщи Камелия Нейкова.

На въпрос за какво ЦИК няма „ зелена светлина “ за български програмен продукт, който да се ръководи от „ Информационно обслужване “ и държавните институции, ръководителят на ЦИК отговори, че не знае.

„ Многократно сме обръщали внимание на това, поставяли сме въпроса на всеки един Министерски съвет, без значение дали е определен или назначен, дали е постоянен или длъжностен – да се направи задание за изработването на програмен продукт за гласоподаване и възложителят му да е българската страна. Имахме и концепция да се разпореди тази активност на Българска академия на науките – уверени сме, че има капацитет за това. Само че към този миг няма резултат “, съобщи Нейкова. Тя посочи, че съгласно нея не става въпрос единствено за пари.

Камелия Нейкова уточни, че при машинното гласоподаване към 2 милиона лв. е цената, която Smartmatic е определила за надграждане на софтуера. За другите дейностите, свързани с инсталиране на софтуера, превозване, логистика, техническо обслужване – разноските са почти що се касае за изборите през април, към 8 милиона лв.. Нови машини няма да се купуват, а тези, които имаме, се съхраняват в частния склад, в който се съхраняват от момента, в който са пристигнали в България.

„ За основаването на тази комисия аз персонално събрах от съвещание на Народното събрание, от изявления в медиите, само че с какво тъкмо ще се занимава тази комисия не мога да ви кажа, защото няма информация в ЦИК. Не мога да кажа какво целят депутатите с нея. Няма неприятно, че е основана, дано се правят всички нужни инспекции, които народните представители считат, че са нужни “ - това разяснява Нейкова по отношение на специфичната комисия, която беше основана на 21 септември и която би трябвало да ревизира сигурността на устройствата за гласоподаване.

„ По отношение на сигурността Изборният кодекс плануват една процедура, която се назовава засвидетелствуване на сходството, на софтуера на гласоподаване с техническата спецификация, с условията на закона. Това е главната инспекция за сигурността на софтуера на гласоподаване и това е предоставено на три държавни органа – на Министерството на електронното ръководство, Института по стандартизация и Института по метрология. Те и за тези избори ще създадат това – в осъществяване на закона “, уточни Камелия Нейкова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР