Във Вашингтон, или поне в някои кътчета от него, точат

...
Във Вашингтон, или поне в някои кътчета от него, точат
Коментари Харесай

The Washington Post: Във Вашингтон точат ножовете за Саудитска Арабия

Във Вашингтон, или най-малко в някои кътчета от него, точат ножове за Саудитска Арабия, написа The Washington Post. Изминаха съвсем две седмици, откогато Рияд и сътрудниците му в картела ОПЕК+ се заеха да покачат международните цени на петрола, като оповестиха най-голямото си понижаване на доставките от години, без значение от обезверените молби на администрацията на Байдън. Получените последствия към момента тлеят във Вашингтон, където мнозина поясняват решението като обмислен акт за оскърбление на президента Байдън и подкопаване на вероятностите на неговата партия преди идните междинни избори – в допълнение към стимулирането на субсидираната от изкопаеми горива военна машина на съветския президент Владимир Путин.

През последните дни депутатите от Демократическата партия спекулираха със серия от наказателни ограничения против Кралството. Конгресменът Ро Хана (Д-Калифорния) и сенатор Ричард Блументал (Д-Кънектикът) оповестиха законодателство предходната седмица, което неотложно ще спре всички продажби на оръжие на Саудитска Арабия за една година.

" Трябва да има последици за грабежа на американския народ, с цел да се поддържа безсъвестната война на Путин “, сподели Хана в изказване.

През лятото конгресменът Том Малиновски (Д- Ню Джърси), някогашен американски посланик, поддържа противоречивото пътешестване на Байдън през юли до Саудитска Арабия като опит да " подсигуряваме, че нашите държави-клиенти, които зависят от нашата сигурност, са на наша страна “. Но по-рано този месец той и двама други Демократи в Камарата на представителите внесоха законопроект за налагане на изтеглянето на американските войски и ракетни системи, ситуирани в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, които също участваха в съкращаването на производството на картела.

Сенатор Крис Мърфи (Д-Кънектикът), член на комисията по външни връзки на Сената на Съединени американски щати, предходната седмица прикани американските ракетни системи и батареи, ангажирани да оказват помощ за отбраната на петролната инфраструктура на кралствата в Персийския залив, да бъдат трансферирани вместо това за отбрана на Украйна от съветски офанзиви.

" Политическите решения имат последици и тези стъпки биха коригирали връзките със Саудитска Арабия и биха помогнали на Украйна “, съобщи Мърфи в изказване, изпратено по имейл.

Във фракцията на Демократическата партия тлеещото неодобрение от дългогодишните връзки на Съединените щати със саудитците избухна в цялостна гняв. Остава безпокойството по отношение на голямата роля на Саудитска Арабия в офанзивите от 11 септември, дългата история на нарушавания на правата на индивида, кулминирала в отвличането и убийството на сътрудника на Washington Post Джамал Хашоги, както и предпазливостта по отношение на пристрастията на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман към републиканците и някогашния президент Доналд Тръмп.

След сдържания пестник на Байдън с престолонаследника Мохамед бин Салман, решението на ОПЕК плюс беше възприето като тенденциозен удар в корема, който би трябвало да бъде посрещнат с корав отговор. Гневът даде нов живот на по този начин наречения законопроект NOPEC, от дълго време обсъждан закон в Конгреса, който би предиздвикал държавите-членки на картела да бъдат подчинени на антитръстовите закони. Това, че някои законодатели в този момент имат вяра, че законопроект, който може да аргументи по-нататъшен безпорядък на енергийните пазари, има късмет, въпреки и дребен, да бъде признат, е знак за апетита за борба с Рияд. " Време е външната ни политика да си показа свят без този съюз с тези кралски предатели “, написа в Туитър сенатор Ричард Дж. Дърбин (Д-Илинойс).

В обществени забележки саудитски чиновници се отнесоха към американската реакция с неразбиране. " Когато сте в сезона на изборите, това, което някои назовават ​​ " смешния сезон “, се споделят доста неща и се вършат доста неща, които може да нямат смисъл в различен интервал “, съобщи Адел ал Джубейр, министър на външните работи. " Надявам се, че това е, с което си имаме работа тук “.

Джубейр дефинира решението на ОПЕК плюс като взето напълно на механически и стопански аргументи от производителите на нефт, които се грижат за своите групови ползи. В това има явна истина - и някои анализатори подчертаха нуждата американските чиновници да погледнат оттатък националните си референтни рамки. " Саудитците не мислеха за Украйна – като доста хора в Азия и Африка, те не мислят в безспорни термини като про- или антируски – макар че това сигурно беше късогледо “, написа Хюсеин Ибиш, старши академик в Института на арабските страни от Персийския залив във Вашингтон. " И за демократите е искрено нарцистично да си показват, че саудитците поправят националната си огромна тактика към идните междинни избори “.

По малкия екран в неделя съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан сподели, че Байдън ще отговори на гнева в Конгреса, като в същото време предизвести против апелите за внезапна смяна в връзките сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия. " Той ще работи методично, стратегически и ще отдели време, с цел да се съветва с членовете на двете партии, а също по този начин ще има опция Конгресът да се върне, с цел да може да седне персонално с тях и да обработи вариантите “, означи Съливан.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР