"Във вашата младост се оглежда нашето бъдеще", с тези думи

...
"Във вашата младост се оглежда нашето бъдеще", с тези думи
Коментари Харесай

Пловдивският университет откри новата учебна година

"Във вашата младост се оглежда нашето бъдеще ", с тези думи се обърна към студентите по време на откриването на новата академична година в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски " ректорът проф. доктор Запрян Козлуджов. Той напомни, че това е 57-ата поредна образователна година за висшето учебно заведение. "През този интервал университетът е бележил непрестанен напредък и развиване и се е утвърдил като постоянна, мечтана и влиятелна образователна институция ", сподели в словото си проф. Козлуджов.
"Започваме образователната 2017/2018 година с 3400 нови студенти, които ще се образоват в деветте факултета на висшето учебно заведение. Броят се равнява на 98% от упълномощения държавен банкет ", изясни проф. Козлуджов. Заедно със заетите места в двата филиала броят на първокурсниците в ПУ "Паисий Хилендарски " доближава 3700. Като по своя дългогодишна традиция, пловдивската Алма матер годишно, даже в годините на така наречен демографска рецесия, запълва съвсем до 100% местата си по държавна поръчка.

Над 20 000 е броят на всички студенти в Пловдивския университет. Те се образоват в 28 професионални посоки и в над 120 специалности. През октомври започва и образованието в 118 магистърски стратегии. За престижа на образователния развой се грижат 600 преподаватели, като 400 от тях са с докторска степен, има 85 професори и 210 доценти.

Ректорът цитира също и проучване на КНСБ от актуалната година, основано на действителни резултати от образованието, престижа, реализацията на студентите и менажирането на университетите у нас. Според получените данни от проучването, ПУ "Паисий Хилендарски " е водеща просветителна институция с помощта на положителния мениджмънт на ректорското управление.

"Образованието и образоваността сами по себе си полезност. Университетското обучение не е единствено прагматика. Практическите умения и пълномощия би трябвало да бъдат артикул на висока начетеност. Пловдивският университет е средище, в което младежите образуват нов метод на мислене и не престават своята социализация ", сподели още по време на откриването на новата образователна година проф. доктор Запрян Козлуджов.

На трибуната паралелно с него бяха зам.ректорите, деканите на деветте факултета и формалните посетители, измежду които зам.-министърът на образованието и науката доктор Петър Николов, зам.-областният шеф Петър Петров, кметовете на региони "Централен " и "Северен " - Георги Стаматов и Ральо Ралев.

"Имате неповторимия късмет да учите в Пловдивския университет. Той е един от най-динамично разрастващите се през последните години. А Пловдив е един от най-бързо разрастващите се градове ", с тези думи към присъстващите се обърна зам.-министър Петър Николов. Той прочете приветствен адрес от министъра на образованието и науката Кирил Вълчев. Поздравителни адреси бяха изпратили още регионалният шеф Здравко Димитров, кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и Национално издателство за обучение и просвета "Аз Буки ".

Церемонията обичайно включваше ритуално предаване от абитуриентите на първокурсниците на знаците на университета - ключ, издание на "История славянобългарска " на Паисий Хилендарски и знамето на висшето учебно заведение.

В празничната стратегия със свои композиции взе участие вокално-инструментална групировка "Жарава " на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски ". Тя е образувана от студенти от Катедра "Музика ", с началник Владимир Величков - докторант и учител в същата катедра. През м. август т.г. групировката зае първите две места в ТОП 40 Видео на международната платформа за етно музика - Еthnocloud. 
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР