Във Варшава се провежда среща на върха на лидерите на

...
Във Варшава се провежда среща на върха на лидерите на
Коментари Харесай

Лидерите на Букурещката девятка се срещат с Байдън във Варшава

Във Варшава се организира среща на върха на водачите на страните от " Букурещката девятка " (Б9) - група от страни от НАТО, ситуирани покрай Украйна и Русия. Лидерите на тези страни се срещат в полската столица с президента на Съединени американски щати Джо Байдън , оповестява Руската работа на Би Би Си.

Малко хора са чували за " Букурещката девятка ", само че точно тази група, основана през 2015 година, е това, върху което Байдън се концентрира през днешния ден, съгласно кореспондента на Би Би Си за Източна Европа Сара Рейнсфорд.

Повечето от участниците в Б-9 предупреждаваха за съветската експанзия от години , само че смятаха, че техните предизвестия не се одобряват съществено и се възприемат като прекомерно обусловени от предходната история. Но в този момент гласовете на тези страни се чуват доста по-силно - някои от тях напомнят, че са били прави през цялото време.

Мнението на всичките девет страни обаче не съответствува изцяло. Голямото изключение е Унгария - тя е съгласна да окаже помощ на Украйна, само че възразява против доставката на оръжия. В Будапеща считат, че това води до удължение на войната - даже до нейната ескалация.

Кореспондентът на Би Би Си във Варшава Адам Истън написа, че по време на срещата в полската столица водачите ще обсъдят даването на спомагателна военна и филантропична помощ на Украйна .

Много от тези страни също виждат Русия като директна опасност за личната си сигурност. Полша, Румъния и балтийските страни, в които към този момент са ситуирани хиляди бойци на НАТО на ротационен принцип, се чака да изискат по-постоянно военно наличие.

В " Букурещката деветка " влизат Полша, Румъния, България, Унгария, Литва, Естония, Латвия, Чехия и Словакия. На срещата нашата страна е показана от президента Румен Радев.
 Байдън от Варшава: Путин няма да завоюва в Украйна, а съдружниците няма да се уморим
Байдън от Варшава: Путин няма да завоюва в Украйна, а съдружниците няма да се уморим

Член 5 от Северноатлантическия контракт е " свещена клетва "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР