Във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър бе защитена първата в

...
Във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър бе защитена първата в
Коментари Харесай

ВСУ с пълен образователен цикъл в областта на кръговата икономика

Във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър ” бе предпазена първата в страната докторска степен в региона на кръговата стопанска система. Дисертационният труд по настоящата за Европа тематика материализира по ослепителен метод развиването на проблематиката в университетския профил на университета – от курсове за спомагателна подготовка, през стабилно разрастваща се магистърска стратегия и надграждането й в просветителна и научна степен „ лекар “.

Защитата на просветителната и научна степен „ лекар “ бе на Румен Пехливанов - кмет на Община Рудозем. Научното жури, управлявано от проф. доктор Павел Павлов – шеф на Института за образование на докторанти на университета, оцени извънредно високо дисертационния труд „ Управление на прехода от линейна към кръгова стопанска система (териториален контекст) “.

„ Това е една знаменателна отбрана. Темата е пионерско нахлуване в проблематиката на кръговата стопанска система с явен взор и визия по проблемите на европейско, национално и районно равнище, както и с уговорката и отговорността на докторанта да откри необятно практико-приложно поле на разработките “, разяснява проф. д.ик.н. Анна Недялкова - теоретичен началник на докторанта и ръководител на Настоятелството на ВСУ „ Черноризец Храбър “.
На фотографията: проф. д.ик.н Анна Недялкова
В дисертацията си Румен Пехливанов заключи научните постижения и практическия опит като кмет и авариен член на Европейския комитет на районите. Той показа интегриран модел за ръководство на прехода от линейна към кръгова стопанска система на общините от Родопския район - Рудозем, Мадан, Девин и Борино. Анализът е в подтекста на световната среда – европейските наставления и постановки, умеенето на България да се впише в този развой и съответното работещо равнище на локалната власт. Представен бе изчерпателен и сложен инструментариум и методика за изследване и оценка на настройките на обществеността, бизнеса и локалните управляващи.
На фотографията: доктор Румен Пехливанов
Във ВСУ „ Черноризец Храбър “ към този момент осем години работи Институт за интегрирано ръководство на общините, чиято съществена задача е да спомага за устойчивото и интелигентното им развиване, като приготвя фрагменти за ръководството, развива научните проучвания, предприемачеството и нововъведенията. Проведени бяха серия курсове за спомагателна подготовка на кметове и представители на общинската администрация. Част от форумите бяха насочени точно към повишение на ролята на локалната власт в прекосяването от линейна към кръгова стопанска система. В образованията участваха водещи специалисти на Генерална дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия, държавната и локалните управляващи от Родопския район и бяха предизвикани редица полемики по проблемите на кръговата стопанска система. Обученията прерастнаха в основаната от ВСУ „ Черноризец Храбър “ първата в страната, която се организира под патронажа на Генерална дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия. В нея се образова втори випуск студенти, като ползата продължава да пораства. „ Тази компетентност е единствена по рода си в Европейски Съюз “, акцентира Джордж Кремлис, почетен шеф на Генерална дирекция „ Околна среда “ на Европейската комисия, който даде извънредно висока оценка за работата в нея. Студентите в последния випуск на магистърската стратегия са стипендианти на Настоятелството на университета. Те са с ползи в региона на екологията, опазването на околната среда, представители на неправителствени, на държавни и общински администрации от страната, бизнесмени и други

ВСУ „ Черноризец Храбър “ интензивно развива и плановата си активност в областта на кръговата стопанска система. Университетът е водеща организация в осъществяването на план „ Познаване на кръговата стопанска система в Черноморския басейн “ по взаимната оперативна стратегия за трансгранично съдействие по Европейски инструмент за съседство „ Черноморски басейн 2014-2020 “.

От новата академична година ще започва и взаимна магистърска стратегия „ Екотехнологични системи в промишлеността “, която е интерсекторна в региона на кръговата, зелената и синята стопански системи. Тя е основана по план „ Иновативен модел за рационализация на висшето обучение посредством основаване на академична екосистема ВСУ „ Черноризец Храбър “ - Технически университет – Варна – Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “, финансиран по оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. В образованието ще се подчертава на софтуерни решения, които ще се ползват за реализиране на главните цели в Европейските политики – невисок въглероден отпечатък, висок дял на възобновима сила, дребни количества генериран боклук. Заложено е присъединяване на специалисти от практиката и даването на нови и настоящи теоретични и приложни познания. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР