Във Варна се проведе поредната мащабна акция за събиране на

...
Във Варна се проведе поредната мащабна акция за събиране на
Коментари Харесай

6-годишният Тео - едно от децата, спасени чрез събиране на пластмасови капачки

Във Варна се организира следващата огромна акция за събиране на пластмасови капачки. Инициативата започва преди 7 години и до момента са дарени 22 кувьоза и друга инсталация на неонатологичното поделение във Варна. Нейн подстрекател е Владислав Николов, който през днешния ден се срещна с 6-годишния Тео. Той е едно от децата, чийто живот е бил избавен в един от дарените кувьози.

За Владислав Николов акцията е персонална идея. За миналите 7 години резултата от самодейността е 216 тона капачки и 22 апаратури. Но смисълът се мери в десетките избавени животи на недоносените бебета. И в сълзите от наслада.

Това е Тео. Вече на 6 години и едно от първите бебета, избавено със закупен от акцията кувьоз. Когато се е родил е тежал единствено 600 грама.

" Четири месеца прекара в този кувьоз. В началото беше единствено един от ново потомство и тъй като беше минимален прекарваше множеството време там ", съобщи Светлана Савова, майка на Тео.

" Всички да бъдат съпричастни, тъй като животът е скъп и просто да вършим всичко допустимо, с цел да оказваме помощ ", добави Красимир Мерджанов, татко на Тео.

" Сега е палавец, да, не се стопира и все тичаме след него. Благодарение на това, че хората просто оказват помощ, събират и подаряват ", сподели още Светлана Савова, майка на Тео.

Днес Тео и неговото семейство се включиха в акцията като донори и дружно донесоха събираните през годината капачки. За да могат и други деца да имат късмет за живот.

" По-силен от Тео няма в този миг и аз в действителност се гордея с това, че във всеки един миг, в който съм страдал, обиждали са ме, наранявали са ме поради акцията и понякакъв метод съм пренебрегвал фамилията си, знам, че е имало смисъл ", разяснява Владислав Николов, уредник.

В акцията през днешния ден се включиха стотици доброволци и хиляди донори. Тази година средствата ще отидат за закупуването на профилирана детска кола за спешна помощ, която ще бъде дарена на Центъра за незабавна здравна помощ в морския град и ще обслужва цяла Североизточна България.

Автор: Нивелина Няголова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР