Във Варна нещата се случват бавно или не се случват

...
Във Варна нещата се случват бавно или не се случват
Коментари Харесай

Селско-махленски общности превзеха Варна на абордаж

Във Варна нещата се случват постепенно или не се случват изобщо. Дали поради комерсиалната квас, от която са забъркани варненци, дали традицията е такава – не е ясно. В последните 10-15 години Варна не е същата. В нея се заселиха хора от прилежащи градове и села, за които Варна не е роден град, за който да милеят и пазят, а спирка, на която чакат идващия рейс. Разбира се, има и доста културни хора от други обитаеми места, които идват да живеят във Варна, само че те се претопяват в масата от невъзпитани „ жители “. Допадна ми сравнението, което направи варненец във фейсбук: „ Варна не беше рискова до към преди 20 години тъй като тогава беше град. Сега си едно по-пренаселено село от градски вид. Цялото гъмжило, което се пресели тук, трансформира Варна от черноморско украшение в сборище от нискобюджетни селско-махленски общности, които си постановиха метода на живот, вместо да одобряват градския подобен. “

Срещу блока ни живее такава селско-махленска общественост. Тя населява противозаконна пристройка, залепена за отсрещния блок. Младо семейство, което не е нискобюджетно, тъй като кани посетители два пъти в седмицата, лятото през ден. До 12 -1 часа се приказва на всеослушание, слуша се гръмка музика – идилия за селско-махленската общественост. Лятото на двора се пали барбекю с дървени въглища. Димът от това барбекю опушва 10-те блока, ситуирани към общността, само че никой не им прави забележка.

Реших да се заема с тази комуна и подадох тъжба за нарушение на публичния ред. Един път извиках и полиция, като двамата служители на реда се зачудиха по какъв начин да влязат в отсрещния блок: „ Как да безпокоим хората, късно е! “ Отвърнах на служителя на реда, че селско-махленската общественост може да тероризира фамилията ми, само че той не може да обезпокои някой от блока им?! Не знам какво свършиха служителите на реда, само че жалбата свърши работа. Селската комуна не надува толкоз мощно музиката и не викат, както преди. Но пристигна лято. Комунарите още веднъж ще възпламенят барбекюто с дървени въглища и тогава ще би трябвало да алармирам РЗИ. Как си представяте някой контрольор от РЗИ да пристигна в селско-махленската общественост в 20 часа и да замери пушека, който се издига от барбекюто им?

Такива проблеми имам, като варненец с заселниците от села и градчета. Те в действителност постановат метода си на живот, вместо да одобряват разпоредбите на огромния град. А варненци, които сме извънредно търпеливи хора ги оставяме да безчинстват по улиците /с фучащи коли и мотоциклети/, да подвигат звук, когато им скимне /без да се преценяват с наредбите/, да палят барбекю в двора. Варна е претъпкан град, надалеч по стандарт на живот от европейските градове. Далеч по просвета на другарство и етични правила. Няма и да доближим европейските градове, единствено ще се отдалечаваме от тях, до момента в който разрешаваме на селско-махленските общности да постановат метода си на живот.

Иво Югов /barometar.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР