Във Варна доброволци и дарители от години помагат в православния

...
Във Варна доброволци и дарители от години помагат в православния
Коментари Харесай

Доброволци към храм помагат на 55 социално слаби семейства във Варна

 Във Варна доброволци и донори от години оказват помощ в православния храм " Свети Атанасий ", като раздават пакети с хранителни артикули на свои съграждани, изпаднали в затруднено състояние, оповестява Българска национална телевизия.

Винаги има положителни хора, които са подготвени да подадат ръка и да оказват помощ на други, изпаднали в неволя. Една от тях е Красимира Куртева, която взе участие в дарителските акции на храма от началото на самодейността. Извън благотворителността Красимира работи в общественото подкрепяне.

" Може би моята работа повлия, пък и вярата в Бог! Да оказваме помощ на ближните си всеки с каквото може. Невинаги паричната помощ е съществена. Понякога една добра дума ", разяснява тя.

Добрата дума и поддръжката оказват помощ на нуждаещите се. Това добре знае и отец Дончо от православния храм " Свети Атанасий ".

" По принцип не е хубаво да се приказва за каузи, които са в посока на милосърдието, само че ние се грижим за тези години за 55 фамилии, които са обществено слаби, в неравностойно състояние. Те, несъмнено, през годините са се сменяли. Започнахме от 20 фамилии и стигнахме до 55. Благодарение на нашите християни и донори, които ни изпращат артикули ", описа отецът.

От помощите постоянно се възползват възрастни и самотни хора, има и фамилии с доста деца, които мъчно се оправят с всекидневието.

" Много прецизно следим в действителност да бъдат хората нуждаещи се и се надяваме и разчитаме на нашите доброволци, които носят пакети по домовете, идват тук, раздават, това е организация, която изисква и време, и хора, и средства. Но Слава богу Бог ни оказва помощ и ни праща нужните хора ", добави отец Дончо.

Такава е и Красимира Куртева - нужен човек. Без гръмки изречения и потребност от похвали, тя просто оказва помощ.

" Аз от моята работа оставам с усещането, че изключително възрастните хора, в случай че ги посрещнеш с усмивка, в случай че не ги хокаш, в случай че не се подиграеш със обстановката или не погледнеш надменно към това, просто насладата в очите им, тази вяра, че те не са изоставени и отхвърлени от света, доста им оказва помощ да се оправят с това състояние ", споделя Красимира.

В храма хората в потребност намират и по този начин нужната разтуха. Вяра, че не постоянно ще са в това състояние. Надежда, че нещата ще се оправят. Отец Дончо постоянно намира верните думи.

" Това е наш християнски дълг на първо място. Господ ни завеща - бъдете милосърдни, както е доброжелателен Вашият Отец небесен. Милосърдието е част от християнската религия. Човек не може да бъде християнин, да не бъде доброжелателен. Но и милосърдието би трябвало да бъде насочвано към хора, които са в действителна потребност. А другояче се предизвиква тунеядството или греховни пристрастености ", безапелационен беше той.

Благотворителността в храма продължава, по тази причина и не споменахме думата " акция ". Защото положителното би трябвало да бъде развой.

" Като видя насладата в очите на хората - усещам се потребна, че мога нещо да направя. Голямо задоволство ми носи ", описа още Красимира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР