Във Варна бе даден старт на 18-ия Международен куклен фестивал

...
Във Варна бе даден старт на 18-ия Международен куклен фестивал
Коментари Харесай

Във Варна започна 18-ото издание на кукления фестивал Златният делфин

Във Варна бе даден старт на 18-ия Международен куклен фестивал „ Златният делфин “. През 2022-а се навършват 50 години от първото издание на форума, който се организира на три години, и това бе припомнено по атрактивен метод на церемонията по откриването от актьорите от Държавен куклен спектакъл - Варна, който е уредник на събитието.

Театърът отбелязва 70 години от основаването си, само че за тази възраст изглеждаме доста добре, сподели на сцената шефът Вера Стойкова. Още доста по 70 години пожела на трупата някогашният шеф Злати Златев, който участва на тържеството.

„ Всеки фестивал е нравствен празник, само че кукленият е може би най-красивият, цветният и духовният, тъй като е извърнат към детските очи, сърца и души “, съобщи на откриването Антония Йовчева от Община Варна. По време на фестивала, креативният екип на Варненския спектакъл е облечен в нови цветни костюми, чийто дизайнер е художничката Адриана Добрева.

Фестивалът „ Златният делфин “ тази година има посетители от Италия, Тайван, Южна Корея, Турция, Казахстан и ЮАР. Освен шестте представления от тези страни, в конкурсната стратегия вземат участие и осем постановки на български театри. Селекционер е театроведът Богдана Костуркова, която също бе посетител на откриването. Спектаклите ще бъдат оценени от жури с ръководител Сава Драгунчев и членове Оя Кермàни от Турция; проф. Саймън Уонг от Хонконг; Майя Петрова и Нелко Коларов от България.

„ Златният делфин “ предлага на 18-ото си издание единствено цифров азбучник с екологична цел, напомни директорката на театъра. Форумът продължава до 7 октомври.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР