Във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка по получени

...
Във Върховна административна прокуратура (ВАП) е образувана преписка по получени
Коментари Харесай

ВАП образува преписка за незаконно увеличаване на цената на ВиК услуги

Във Върховна административна прокуратура (ВАП) е формирана кореспонденция по получени недоволства на поданици на с. Осиково, обл. Смолян, за незаконосъобразно увеличение на цената на ВиК услуги на " Водоснабдяване и канализация “ ЕООД, гр. Смолян, с над 60%.

От ВАП е установено, че след издаване на Решение № Ц-32/30.12.2022 година на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) цената на съответните ВиК услуги е увеличена на 3,29 лева на кубик. 

Хората уведомяват ВАП, че в с. Осиково водопроводът е прокопан на ръка преди години от жителите на селото. Довеждащият тръбопровод с разстояние от 5 км е етернитов - " канцерогенен ", и не е сменян. Няма и инсталиран филтър за филтриране и при превалявания и снеготопене водата е с влошено качество. Изтъкнато е, че за с. Осиково се начислява и такса за противоположните води, само че в селото не е изграждана канализация нито от община Девин, нито от ВиК-Смолян. Изложено е, че досега от ВиК-Смолян не са осъществявани никакви вложения за подобряванe качеството на водата в обитаемото място.

От ВАП е изяснено, че във връзка със законосъобразността на Решение №Ц-32/30.12.2022 година на КЕВР по отношение на одобрените цени на " Водоснабдяване и канализация " ЕООД, гр. Смолян, има административно дело пред Административен съд-София град, като разглеждането му не е завършено. Ето за какво материалите по преписката са изпратени по подготвеност от ВАП на Софийска градска прокуратура, включително с оглед преценка за практикуване на пълномощията за встъпване във към този момент формираното съдебно-административно произвеждане при съществуване на значим държавен или публичен интерес според Конституцията и Административнопроцесуалния кодекс.

Материалите от преписката са изпратени по подготвеност и на Окръжна прокуратура-Смолян с оглед преценка за предприемане на дейности по отношение на недоволствата, касаещи качеството на водата в с. Осиково, обл. Смолян. От същата прокуратура незабавно е разпоредена инспекция, предоставена на КЕВР, която следва да завърши в къс период. За резултатите от инспекцията би трябвало да бъдат известени ВАП и Окръжна прокуратура-Смолян.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР