Във Въоръжените сили разпространението на болестта все още е клъстерно

...
Във Въоръжените сили разпространението на болестта все още е клъстерно
Коментари Харесай

Ген.-майор Венцислав Мутафчийски: Във Въоръжените сили коронавирусът се разпространява клъстерно и е под контрол

Във Въоръжените сили разпространяването на заболяването към момента е клъстерно и е под надзор, от началото на епидемията имаме 96 инфектирани. Това сподели началникът на ВМА и ръководител на Националния действен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски на брифинг във връзка разпространяването на COVID-19 в страната, съобщи Агенция „ Фокус “.
„ Въоръжените сили към момента са по-изолиран контингент, въпреки и няколко десетки хиляди индивида. Заедно с учащите във военните учебни заведения са един модел на държание, който може да е реплициран в останалата част на страната. Във Въоръжените сили разпространяването на заболяването към момента е клъстерно и е под надзор. От началото на епидемията имаше няколко огнища. Общият брой на инфектираните е 96, като включително са и медицинските сестри и лекари от ВМА, които са 46. Имаме 10 инфектирани курсанти, които дойдоха в учебните заведения към този момент инфектирани. В момента всички, които подлежат на карантина, са карантинирани и проблемите са решени. Най-големите огнища са в едно отделение в Централна България, където имаше към 30 индивида, както и 16 индивида в едно отделение в Източна България, както и към София също имаше към 20 индивида в две поделения. Тези процеси са преодоляни. Във Въоръжените сили не е значима единствено заболеваемостта. Ако имаме повишение на случаите, което би довело до изваждане от строя на войскова еденица, това към този момент са стратегически загуби за страната. Нашите отговорности са доста съществени в тази тенденция. Работим интензивно и за момента обстановката е овладяна “, уточни Мутафчийски.
„ Направи ми усещане, че най-малко 15% от хората не носят маската си както би трябвало. Тази година на 8 септември в New Engrand gоurnal of medicine излезе една публикация, която дава общите насоки какво би трябвало да създадем, с цел да изчакаме имунизацията без да се разболеем. Шансът е носенето на маски, тъй като още през 1936 година е открито, че носенето на маски понижава вирусния товар. Тези, които носят маски, поемат доста по-малко вирусен товар, прекарват заболяването леко и построяват имунитет. Това са обикновени неща. Маската би трябвало да се носи вярно и наложително в затворени пространства и вътрешни пространства “, добави той.
 
А какво съобщи здравният министър през днешния ден вижте
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР