Във футбола няма да има втори като него, написаха Гадзета

...
Във футбола няма да има втори като него, написаха Гадзета
Коментари Харесай

Няма втори като него: как Берлускони промени "Милан" и футбола

Във футбола няма да има втори като него ", написаха " Гадзета дело Спорт " и " Кориере дело Спорт " за Силвио Берлускони малко след новината за гибелта му. Бившият притежател на " Милан " и сегашен на " Монца " на 86 година от левкемия и остави голяма диря освен в политиката и в медиите, само че и във футбола.

е индивидът, който не просто избави " Милан ", само че от клуб, който е на ръба на банкрута, го направи хегемон във футбола. Докато той беше притежател на клуба, " Милан " завоюва 29 трофея за 31 години, като измежду тях бяха осем трофеи в Серия А и пет трофея в Купата на европейските първенци, след това трансформирала се в Шампионската лига (1989, 1990, 1994, 2003, 2007).

Берлускони в действителност промени футбола с наличието си. На среща с папа Йоан Павел II един път той сподели: " Ваше светейшество, до момента в който вие носите името на Бог по света, аз нося името на " Милан " по целия свят ".

Началото

Берлускони купува " Милан " през 1986 година, когато клубът е на прага на банкрута, а притежателят му Джузепе Фарина бяга в Африка. Берлускони споделя, че е гледал мачове с татко си Луиджи и по тази причина желае да избави клуба.

Берлускони каца на терена с хеликоптер. По това време споделя: " Милан " е спекулация на сърцето. Скъпо е, само че най-красивите дами също костват скъпо. "

Още след първата година Берлускони взема решение да махне треньора - легендата Нилс Лидхолм и поставя малко познатия до тогава Ариго Саки. Той прави тима първенец на Италия още в първия си сезон, а по-късно " Милан " печели КЕШ в две следващи години. Берлускони притегля холандските звезди Рууд Гулит, Марко ван Бастен и Франк Рийкард. Той е един от първите, които стартират да третират футболистите като холивудски звезди.

След Саки идва различен неочакван избор за треньор - Фабио Капело, а " Милан " продължава да печели. " Имаме отговорност към нашите почитатели и към останалия свят, където ние сме най-известното нещо в Италия след мафията и пицата ", споделя Берлускони през 1995 година
Следват няколко години с по-малко триумфи до идването на Карло Анчелоти, с който " Милан " завоюва Шампионската лига още два пъти през 2003 и 2007.

 Берлускони с Филипо Индзаги след последния успех на
© Reuters

Берлускони с Филипо Индзаги след последния успех на " Милан " в Шампионската лига през 2007 година

" Говорят за " Милан " на Саки, на Анчелоти, само че в никакъв случай не приказват за " Милан " на Берлускони. А аз съм индивидът, който 18 години избира тима, споделя разпоредбите и купува играчите ", сподели Берлускони през 2004.

Той не се тормози да подрежда на треньорите по какъв начин да играят, какъв брой нападатели да употребяват и да ги подлага на критика обществено, в случай че не извършват указнията му.

" От понеделник всеки треньор на " Милан " би трябвало да играе с двама нападатели. Това не е молба, а обвързване ", сподели Берлускони, сърдит на Анчелоти. В различен случай той сподели, че тогавашният треньор на " Милан " Масимилиано Алегри, спечелил купата в Серия А, " не схваща нищо ". За различен ментор и някогашен състезател на отбора - Кларънс Зеедорф, през 2014 година Той съобщи: " Бях на посещаване в старешки дом и там срещнах доста хора, които могат да се оправят със съблекалнята на " Милан " по-добре. "

 Силвио Берлускони и неговите смешки, гафове и вицове Силвио Берлускони и неговите смешки, гафове и вицове

За годините си в " Милан " Берлускони е дал 800 млн. eвро за нови футболисти, а по негово време играчи на отбора печелят " Златната топка " общо седем пъти - Гулит (1987), Ван Бастен (1988, 1989 и 1992), Джордж Уеа (1995), Андрий Шевченко (2004) и Кака (2007).

През 2017 година Берлускони клуба на китайския предприемач Йонгхонг Ли за 740 млн. евро. Той обаче не се задържа дълго отвън футбола, а през 2018 година купи " Монца ", където взе със себе си дългогодишната си дясна ръка в " Милан " Адриано Галиани. За 4 години клубът се изкачи от трета дивизия до Серия А, където тази година приключи на 11-о място в дебютния си сезон.

Берлускони не изневери на стила си и в последните години. През този сезон той даде обещание на футболистите на " Монца ", че ще им обезпечи рейс с проститутки, в случай че победят " Ювентус ". Тимът му завоюва и двата мача против " остарялата госпожа ".

Луд или талант

Редица огромни имена в италианския футбол показаха съболезнованията си след новината.

" Като боледувам. Въпреки всичко, не го чакахме. Брилянтен другар, на който дължа всичко. Силвио Берлукони беше доблестен човек, който опита да промени тази сложна страна, направена от индивидуалисти. Той мислеше за цялото и виждаше надалеч. Когато ме назначи, му споделих: " Или си вманиачен, или си талант ". Предвид резултатите, вие ми кажете отговора ", разяснява Ариго Саки.

Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР