Във Франция над 12 милиона ученици започват новата учебна година,

...
Във Франция над 12 милиона ученици започват новата учебна година,
Коментари Харесай

Учебната година във Франция започна без телефони за някои ученици

Във Франция над 12 милиона възпитаници стартират новата образователна година, някои от тях без да имат право на мобилни телефони в учебно заведение.

Забраната касае началните учебни заведения и прогимназиите (в тях съгласно френската просветителна система учат деца до 14-15 години).

Забраната не касае гимназиите (в тях съгласно френската просветителна система учат деца на възраст 15-18 години), прецизира Франс прес.

Мярката породи много диспути във Франция. Защитниците й акцентират, че потреблението на мобилни телефони нарушава вниманието на учениците и като цяло целия учебен климат и води до понижаване на физическата интензивност по време на междучасията.

Защитниците на мярката напомнят, че мобилните телефони също така излагат учениците на риск да попаднат в интернет на нецензурен материали или на материали, свързани с принуждение.

Критиците на възбраната настояват, че мярката няма нищо да промени и че ще е сложна за използване в учебните заведения, в които неведнъж има дефицит на личен състав и средства.

Правителството предлага телефоните и другите предмети да се заключват в шкафчетата в учебните заведения, само че в някои учебни заведения шкафчета въобще няма. Така в този момент образователните заведения ще би трябвало да вземат решение сами по какъв начин да ползват възбраната. Законът обаче прави допустимо конфискуване на телефоните и другите сходни предмети. Досега учителите нямаха правото да го вършат.

(Използвани са материали на БТА)
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР