Във Франция летните ваканции са нещо свещено и то дотолкова,

...
Във Франция летните ваканции са нещо свещено и то дотолкова,
Коментари Харесай

Предстои едно от най-големите задръствания в света

Във Франция летните ваканции са нещо " свещено " и то дотолкоз, че държавното управление е готово да промени личните си политики за имунизация против COVID-19 по този начин, че да разреши на френските служащи да бъдат на плажа, без да се тормозят за втората игла, написа CNN.

Докато това се случи обаче, в страната се надига съществено публичното отвращение от хипотетичната опция строгият вакцинационен проект да заплаши лятната отмора на хората. Именно тези опасения съумяха да обединят едно от най-големите разделения във Франция: " juilletistes " - тези, които почиват през юли - и " aoûtiens " - тези, които избират ваканциите през август.

За да успокоят обществото, управляващите се съгласиха да се откажат от насоки, съгласно които втората игла нормално би трябвало да бъде получена на същото място като първата. Сега хората могат да избират местата, в това число известните дестинации за отмора.

Ежемесечното желание на френските търсачи на слънце може да наподобява просто любознание за останалия свят, само че за тези, които живеят там, това е сериозен въпрос - и този, който цяла година остави нацията в застой.

Всеки, който има проекти да посети Франция и по-конкретно Париж през летните месеци, би трябвало също да огледа съществено на тези разпореждания, изключително в случай че не желае да открие обичания си парижки ресторант затворен от седмици или в случай че желае да избегне едно от най-големите тапи в света.

Да схванеш за какво някои хора във Франция избират августовските ваканции, а други избират да почиват юли, е да като да влезеш в обувките на един французин.

" Всички във Франция чакат с неспокойствие летните ваканции ", споделя Жулиен Луап, 30-годишен мъж, който избира да почива август. " Това е като Коледа, само че през лятото. "

За гордия парижанин Луап повода, заради която август е по-добър от юли за отмора, е елементарна: Париж е прекомерно трогателен, с цел да напусне през юли. Всяка година градът провежда грандиозно шоу с фойерверки за 14 юли, френския народен празник, съпроводено от обществени събития и частни празненства.

Фойерверките на плажа

Когато стане август, градът е високомерен от друга сензация: спокойствието. Повечето жилищни региони на града ще бъдат опразнени, когато жителите им тръгнат на отмора, което дава на Артур Кюел, 26-годишен гражданин, друга причина да не върви на отмора през юли.

Кюел не желае да се върне от почивка в края на юли в празен град и да е на работа по това време, до момента в който множеството от сътрудниците му са надалеч, наслаждавайки се на августовското си свободно време на плажа. Освен това август за него значи и по-добро време, обезпечено от слънчевите лъчи.

" През юли има по-малко хора ", споделя Кюел. " И времето също е по-лошо, а нуждая се от слънце. "

Но за доста от феновете на юли по-малко претъпканият плаж е по-ценен от по-слънчевия и по-горещия. Освен това празнуването на 14 юли на празен и релаксиращ плаж е също толкоз занимателно, колкото и организирането на празненство в Париж.

" Имате фойерверки на плажа ", споделя Джулиет Гаш, 21-годишна. " Докато за 15 август плажовете нормално са цялостни. "

Цената за отмора през юли също е по-ниска, защото търсенето на хотелски стаи нормално е по-слабо, в сравнение с през август.

Летуващите във Франция са резервирали 23,4 милиона нощувки през юли по отношение на 24,8 милиона нощувки през август през лятото на 2019 година, последният предпандемичен летен ваканционен сезон, сочи изследване, оповестено от френския Национален институт за статистика и стопански проучвания.

Въпреки че са разграничени по доста фронтове, juilletistes и aoûtiens могат да се спогодят за едно нещо , за което нито един от месеците им не е добър: трафикът.

" Задръстванията са нещо като традиция ", споделя Гаче. " Дори и да напуснете дома си в четири сутринта, което нормално прави фамилията ми, тъй като сме " психо ", постоянно ще се озовете в тапи. "

" Задръстването на века "

Пътуването в малко, от време на време не климатизирано транспортно средство с трима или четирима други членове на фамилията на автомагистрала A7 е спомен от детството, споделен от доста французи. Тази автомагистрала, свързваща френските градове Лион и Марсилия през долината на река Рона, е наречена " слънчева автомагистрала ", защото води до слънчевата Френска Ривиера.

Най-скандалното годишно запушване във Франция се случва всяка година в събота от седмицата, когато юли се среща с август. Това е денят, когато завръщащите се juilletistes се сблъскват със заминаващите aoûtiens, което води до тапи в цялата страна.

" Тази година, както и предходните години, чакаме над 700 километра тапи ", сподели Фабрис Вела, основен специалист в Службата за информация за придвижването на френското транспортно министерство.

Всъщност, трафик услугата е основана вследствие на голямото запушване - това от 1975 година, наречено " задръстването на века ". На 2 август 1975 година на 800-километровия Национален път 10, който по това време свързва Париж с Испания, се следи пик на запушване от 450 километра, което значи, че половината от пътя е блокирана.

Понастоящем Службата употребява четирицветна система за класиране, с цел да уточни равнището на запушване - със зелено в положителния случай и черно в неприятния. Франция вижда единствено един или два " черни дни " всяка година, когато цялата страна е покрита с черно и нормално " пресичащият ден " ще бъде един от тях, споделя още Вела.

Градът в застой

Една от главните аргументи за френската пристрастеност към лятната почивка е, че френското трудово законодателство подсигурява пет седмици заплатен отпуск за по-голямата част от работната мощ. Всъщност Франция е първата европейска страна, която ползва систематизирана двуседмична платена почивка през 1936 година при социалистическото държавно управление, водено от Леон Блум.

" Това остава една от най-символните разпореждания в трудовото законодателство ", споделят специалисти. Стотици хиляди френски служащи получават правото да имат лятна почивка - привилегия, непокътната преди този момент за буржоазията и аристокрацията.

Любовта на французите към почивката значи също, че туристите, които възнамеряват да посетят Париж това лято, изключително през август, ще открият множеството заведения за хранене и кафенета затворени. По това време в столицата е мъчно да се откри даже тоалетна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР