Във Франция е ден на всеобща мобилизация на недоволните от

...
Във Франция е ден на всеобща мобилизация на недоволните от
Коментари Харесай

Най-малко 9 души са арестувани на стачката във Франция

Във Франция е ден на всеобща готовност на недоволните от готвената пенсионна промяна. Протестиращите са 450 хиляди, по данни на синдикатите. Най-малко 9 души са задържани в 36-ия ден от стачката. Правителство и синдикати са надалеч от съглашение.

В общата стачка против пенсионната промяна се включиха медици, юристи, учители, машинисти, кондуктори. На места като Нант и Париж, полицията употребява сълзотворен газ.
Софи Оранж, преподавателка в лицей: Знаем, че всички ще изгубят с тази промяна, най-много по-бедните, тези в нестабилно състояние и дамите.
Някои профсъюзи са съгласни с правилото на промяната за родените след 74 та, само че не и с новата възраст на пенсиониране. Други отхвърлят напълно предлагането.

В момента във Франция е в действие комплицирана система на пенсиониране с 42 разновидността. Правителството желае да я размени с универсална точкова система.

В центъра на спора е посочената от ръководещите възраст за пенсиониране с цялостна пенсия - 64 години. Сегашната е 62.

Някои специалности обаче като работещите в ЖП-транспорта могат да се отдръпват на 52 или 57 години.

За да се подсигуряват пенсиите, без да се качват налозите би трябвало да се работи повече, изясни министър председателят Филип. Изключения ще се вършат за служители на реда, пожарникари, надзиратели, военни, както и за балерини. Минималната пенсия при цялостен трудов стаж ще бъде 1000 евро.

От протестната вълна се оплакват търговци.
Емил Себаг, търговец: 30 дни стачка, 30 дни нищо не се купува. Намаленията започнаха в отчаяние и тотална обсада, тъй като чиновниците и клиентите не могат да се придвижват.
Досега е имало и други опити за смяна на статуквото с пенсиите, само че нито едно френски държавно управление не е съумяло.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР