Във Франкофонския център на Софийския университет Св. Климент Охридски се

...
Във Франкофонския център на Софийския университет Св. Климент Охридски се
Коментари Харесай

Бюро на научното списание Хермес беше открито в Софийския университет

Във Франкофонския център на Софийския университет " Св. Климент Охридски " се състоя формалното разкриване на Бюро на научното списание " Хермес ". По-късно проф. Доминик Волтон изнесе лекция в заседателна зала 2 на Софийския университет на тематика " Геополитически залози на Европа ", заяви пресцентърът на висшето учебно заведение.

На събитието участваха проф. Мария Стойчева - заместник-ректор на Софийския университет, проф. Доминик Волтон, проф. Албена Василева-Йорданова - шеф на Франкофонския център, Петър Топарев - началник на националното бюро за България на интернационалната франкофонска организация (AUF), доцент Соня Георгиева - началник на бюрото " Хермес " в Софийския университет, проф. Мадлен Данова - декан на Факултета по типичен и нови филологии (ФКНФ), проф. Жил Руе от университета Версай-Сент Кантен, представители на посолството на Франция в България, преподаватели и студенти от разнообразни факултети на Софийския университет.

Събитието бе намерено от ръководителя на Франкофонския център на Алма матер проф. доктор Албена Василева-Йорданова, която показа проф. Доминик Волтон. Той е един от водещите френски откриватели в региона на филантропичните и информационни науки. Основател и шеф е на научната лаборатория по връзка и политика при Националния център за научни проучвания във Франция (CNRS).

През 2007 година слага началото на Института за информационни науки (ISCC). През 1988 година основава и управлява до момента интернационалното списание " Хермес ", чиято цел е да изследва по интердисциплинарен метод връзката, нейните връзки с хората, технологиите, културите и обществата, както и езиковото разнообразие и националните идентичности. Основни тематични посоки в проучванията на Доминик Волтон са: Европа - политика, просвета, антропология, мондиализация и културно многообразие, връзките просвета - технологии - общество, обществено пространство и политическа връзка, информация и публицистика, интернет и цифровият свят и други Неговите книги са преведени на 23 езика и са оповестени в 26 страни в света.

Заместник-ректорът на Софийския университет проф. Мария Стойчева приветства Доминик Волтон с добре пристигнал в най-големия и най-стария университет в България, който задава знака за качество на българското висше обучение. Тя уточни, че Франкофонският център на Софийския университет е добре работещ, а отварянето на Бюро на " Хермес " не е просто жест към едно френско научно списание. В него се концентрират тематики, които са извънредно настоящи и значими за Софийския университет. Проф. Стойчева уточни, че в списанието се подчертава на интердисциплинарните проучвания и то визира някои от най-актуалните тематики в нашето съвремие.

Тази тематична отвореност на списанието е доста значима за Софийският университет, защото в него се учат всички научни посоки и това отваря опция за нашите студенти, докторанти и преподаватели да разгласяват и да се срещат с изявленията в него. Така могат да се провеждат разнообразни събития с фокус върху тази интердисциплинарност. Проф. Стойчева означи, че идеалът на информацията е да споделяме истината и добави, че за връзката е значимо да споделяме и обменяме хрумвания. С откриването на това бюро на списанието нашата цел е не толкоз да осведомяваме какво се разгласява, само че да установим канал за връзка, уточни проф. Стойчева и означи, че чака положително развиване на тази самодейност.

Директорът на Френския институт в България Пиер Колио изрази насладата си да гостува в Софийския университет и уточни, че самодейността и наличието на сбирката на списание " Хермес " в Алма матер е една от най-важните тематики и процеси, които би трябвало да се развиват, да бъдат в сърцето на дебатите на хрумвания и на шерването им. Списанието " Хермес " е един от най-хубавите образци за това. По думите му точно Софийският университет е най-подходящото място за откриването на това бюро. Пиер Колио посочи какъв брой е значимо да се поддържа жива франкофонията, която идва от сърцето на българите, които членуват в Международната организация на франкофонията от 1991 година - към този момент повече от 30 години. Тази самодейност заслужава да получи своя заслужен отклик, сподели Пиер Колио и благодари на Доминик Волтон за това.

Доминик Волтон означи, че научното списание " Хермес " има 2000 създатели за 35 години и е изцяло подкрепяно от Френския народен научноизследователски център. То се пробва да запълни една огромна празнота сред научните проучвания и връзката, уточни Волтон. По думите му връзката е извънредно значима. В Западния свят да се комуникира е нещо централно и в това време връзката се подлага на критика и се счита за операция. По думите му информацията е посланието, до момента в който връзката е отношението с другия, най-сложното нещо. Въпросът е да се обмисли съотношението сред информация и връзка, да се осмисли какво е връзка и какво е некомуникация, т.е. неуспех в връзката. Доминик Волтон дефинира научните цели на списанието, което се интересува повече от връзка, в сравнение с от информация, тъй като е по-сложно нещо. Интересува се от връзките сред човешката и техническата връзка, и избира човешката връзка, тъй като това е животът, другите и отношението сред тях. Списанието пази културното и езиково разнообразие. В изявлението си Доминик Волтон подчертава и върху рецепцията в връзката.

След формалното разкриване проф. Доминик Волтон показа тематиката " Геополитически
залози за Европа " на обществена лекция в Софийския университет, акцентирайки върху ролята на страните от Югоизточна Европа по отношение на бъдещето на европейското единение. Той обърна особено внимание на съхраняването на националните идентичности и равнопоставеността на другите езици, на нуждата от взаимни дейности в тази тенденция, на бдителността във връзка с отрицателните резултати от повсеместната цифровизация на връзките във всички сфери - политика, стопанска система, общество, просвета. В последвалия спор участваха проф. Ингрид Шикова и проф. Антони Тодоров. Включиха се и други преподаватели, студенти и посетители на събитието.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР