Във фоайето на Сливенския драматичен театър е подредена изложбата Жените

...
Във фоайето на Сливенския драматичен театър е подредена изложбата Жените
Коментари Харесай

Във фоайето на Сливенския драматичен театър се открива изложбата „Жените и плакатът“

Във фоайето на Сливенския трагичен спектакъл е подредена изложбата „ Жените и плакатът “, която гостува в града под Сините камъни незабавно след първото й проявление през февруари в столичната изложба „ Средец “. Неин уредник е Международното триенале на театралния афиш в София. Проектът е подсилен от Министерството на културата. Изложбата „ Жените и плакатът “ е проява на най-хубавите интернационалните достижения на театралния афиш и ще бъде разполагаем на феновете и посетителите в Сливен до 20 април. Официалното й показване във фоайето на Сливенския трагичен спектакъл е във връзка на Международния ден на театъра 27 март – международният празник на най-почитаното театрално изкуство.

Изложбата показва 21 авторки на плакати – носителки на награди от Триеналето на театралния афиш и уважавани членове на интернационалното жури. В 30-годишната история на Международното триенале, това са дамите, които са се откроили с творбите си и имат присъдени оценки. Творбите са получили награди от Съюза на българските художници, от фондации и общини, подкрепящи плакатното изкуство, както и присъдените за млад създател. Почетно присъединяване в изложбата имат творбите на починалата Ралица Станоева, която е знаково име измежду класиците в плакатното изкуство. В изложбата взе участие и носителката на Голямата премия на Десетото триенале „ Златен афиш “, която бе присъдена за пръв път на български създател и то жена – Люба Томова. Люба Томова сътвори и плаката за най-новата режисура на Сливенския трагичен спектакъл „ Хиляда и вторият “. В изложбата вземат участие произведения на сливенската художничка Маргарита Дончева, отличена от Международното триенале с премия за млад създател. Тя е основател на огромна част от плакатите за най-новите постановки на Сливенския трагичен спектакъл „ Стефан Киров “ и създател на неговото ново лого. Експозицията е извънредно скъпа и поради другия, „ женски “ взор към „ мъжкото “ изкуство на плаката. Тя показва деликатната женска сензитивност, светоусещане и хармония в графичния дизайн.

Изложбата е любопитна за хората, които се занимават професионално с графичен дизайн, както и за цялата културната общност на Сливен. Тя е извънредно потребна за учениците, които учат афиш и рекламна графика в Националната художествена гимназия „ Димитър Добрович “ в Сливен. Театралното предверие на най-големия професионален културен институт в Сливен е най-подходящото място да бъдат показани тези над 40 плаката, които показват разнообразни театрални изкуства: театрални, оперни, балетни постановки и други театрални форми.

Това е следващата плакатна галерия, която показва пред театрали и фенове на театралното и изобразителното изкуство Сливенският трагичен спектакъл. За повторно той е хазаин на изложения на Международното триенале на театралния афиш в София, с което през годините връзките се задълбочават.

Откриването на изложната е тази вечерв Драматичен спектакъл – Сливен от 17:30 часа...
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР