Във Флорида жителите се борят с последствията от урагана Идалия

...
Горещото слънце на Флорида е разбито от лек бриз, носещ
Коментари Харесай

Горещото слънце на Флорида е разбито от лек бриз, носещ със себе си солен морски въздух. Но настроението е всичко друго, но не и идилично, докато град Кийтън Бийч оценява щетите от урагана Идалия, който остави след себе си преобърнати дървета и унищожени домове, след като достигна сушата наблизо в сряда сутринта.

„Мисля, че се справихме много добре в сравнение с нашите приятели съседи, на които липсва част от покрива им“, казва Лори Бренър, връщайки се у дома след евакуация преди бурята.

„Имаме щети по обшивката, но досега Радвам се да видя, че къщата все още стои“, добавя 57-годишният фризьор.

Състоен от малко повече от две тесни улички и канал, Кийтън Бийч, в северозападната част на щата, е близо до кота нула от мястото, където Idalia кацна, след като пресече Мексиканския залив.

Докато Idalia, която отслабна до тропическа буря по-късно в сряда, продължава да вали и причинява наводнения в югоизточните щати, жителите, които са напуснали, се връщат обратно и щата Флорида едва сега започва да събира общата цена на останките.

В Кийтън Бийч това разрушение включваше офис с единствена стена, която все още стоеше, или дом, на който липсваше целият втори етаж, интериорът беше открит като къща за кукли. Обърнатите матраци подсказват, че някога е можело да бъде тристаен.

На други места най-малко трима души са били убити при инциденти, свързани с Идалия, според новинарски съобщения. Стотици хиляди клиенти загубиха електричество.

„Като звяр“ 

Около 20 мили (35 километра) северно, в Пери, ветровете на Идалия повалиха дървета и електропроводи и повредиха фасадите на къщите и магазини.

Жителите бяха навън и около сряда премахваха паднали клони от дворовете си, докато службите за спешна помощ се подготвяха да разчистят улиците.

Все пак мнозина изпитаха облекчение, че щетите не са по-големи.

„Спях до прозореца на спалнята и беше толкова шумно. Беше като звяр", казва Джеймс Строутър, който прекара нощта в дома на родителите си в Пери.

"Чувствам облекчение сега, когато всичко свърши и хората могат да опитат бавно да се върнат към нормалния си живот", добавя той, като собственият му дом е бил пощаден.

В Стайнхачи, на около 40 мили (60 километра) на югоизток, Идалия остави множество улици наводнени - едва ли е изненада в града от 1000, който пресича устието на едноименна река, вливаща се в Персийския залив.

Но градът се върна към живота: съседите се возеха по улиците в количка за голф, докато други спираха, за да направят снимка на преобърната мобилна къща от виещите ветрове.

Тук, както е в случая в района на Биг Бенд във Флорида, дългият път към възстановяването вече е започнал, тъй като почистването и ремонтите на електропроводите започват.

Обратно в Кийтън Бийч, Бренер поема всичко, победен надолу, но не и победен.

"Това е просто депресиращо", казва тя. „Но ние все още сме тук и ще го преодолеем.“

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР