Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че лично ще се срещне

...
Вътрешният министър Валентин Радев заяви, че лично ще се срещне
Коментари Харесай

След заповед на премиера, вътрешният министър обеща да се срещне със синдикатите

Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че персонално ще се срещне със синдикатите на Министерство на вътрешните работи, с цел да чуе техните претенции. По-рано денем министър председателят Бойко Борисов подреди да организира такава среща.

" Не е нарушен общественият разговор, в този момент министър председателят сподели и аз да се срещна с тях - ще се срещна, няма проблем, само че управляваме ведомство, което се състои от повече от 8 хиляди синдикалисти ", съобщи пред публицисти Радев, откакто взе участие в национално заседание на управлението на вътрешното министерство.

Той изясни, че ще се срещне със синдикатите, макар че се срещал непрекъснато с тях посредством заместника си Стефан Балабанов, който е ръководител на съвета за обществено партньорство в Министерство на вътрешните работи.

Вчера най-големият полицейски профсъюз - Синдикална федерация на чиновниците на Министерство на вътрешните работи разгласи, че на професионалния празник на полицията - 5 юли, служилите на ведомството ще излязат на митинг. Исканията на синдикатите са за нарастване на заплатите, нови униформи и напълно нов закон за Министерство на вътрешните работи, който да оправи несъответствието в системата, който се получи след последната административна промяна в предходния кабинет на Борисов, и тъй като промените в системата се правили на парче.

Недоволството им ескалира преди две седмици, откакто Радев съобщи, че нарастване на възнагражденията няма да има, макар че ден по-рано точно заместникът му Стефан Балабанов се беше схванал със синдикатите, че са нужни по-високи заплати, като финансовият министър Владислав Горанов трябвало да каже с какъв брой и от кой момент.

Валентин Радев съобщи, че не желае да си приказва през медиите със синдикатите, за което те също призоваваха нееднократно, само че се оплакваха, че министърът заобикаля среща с тях. " Има си съвет (за обществено партньорство - бел.ред.) - да приказват там. Аз съм подготвен когато и да е и процедурата е да се срещна аз посредством моя заместител, той ми рапортува всичко и аз взимам решенията ", разяснява той.

Отново повтори, че чака от тях причини за какво да се усилват заплатите в системата. " Как си мислите, че аз ще се срещна с тях и те ще ми слагат условия. Аз не желая условия, желая истина, желая причини. Вместо да ми показват причини - потеглиха да приказват по малкия екран ", разяснява той.

" Да предложат редуциране синдикатите - само че те не желаят, те са положителни с всички ", разясни Радев и добави, че той ги пита от кое място да се вземат пари - да се преструктурира нещо или да се понижи администрацията, " само че те стопират дотук и споделят - не, подвигаме на всички. Ама не може на всички ", акцентира министърът.

Заяви, че се прави функционален систематичен модел и то не от хора, които са създавали системата и са от вътрешната страна, а такива извън, с цел да се реши дали може да се преструктурира или редуцира нещо.

По думите му недоволството на синдикатите, че има дисбаланс в заплащането в системата е основателно. " При хиляда, хиляда и малко, за които при последните промени, направени с добра концепция, само че по този начин злощастно завършили, заплатите са малко по-високи в сравнение с би трябвало - с 300 лева приблизително. Ще го изправим, те знаят, само че по тази причина би трябвало време. Не става от през днешния ден за на следващия ден ".

Допълни, че " в случай че се срещнем и нещо не се разберем, те ще желаят да се срещнат с финансовия министър, може би с премиера, а най-после и не знам с кой - не се прави по този начин. Държавата се ръководи по правила, аз съм министър на цялото министерство, нито на тези 8 хиляди синдикати, които доста почитам, нито за останалите 26 хиляди - аз давам отговор за цялото министерство. Най-големият профсъюз в министерството съм аз ", разясни Радев.

Обещава още веднъж, че ще се бори за нарастване на заплатите, тъй като всеки министър желал хората, за които дава отговор, да са по-добре заплатени, само че по тази причина трябвали причини. " Държавата с изключение на служители на реда, скърбя, че аз го споделям, само че има учители и други групи. Освен това учителите са преди всичко като приоритет на партията, която е спечелила изборите ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР